Chinologia de salvare nu este un lux, este o necesitate.
Profesor de etologie, președinte al Centrului Național de Educare Canină, Liviu Ionescu a venit de la Craiova să ne vorbească despre câinii de salvare.
Când spunem câini de salvare ne referim la marca unei mașini. Dar de care este, sport, hybrid, SUV? La fel este și cu specialitatea de salvare. Când spunem un câine de salvare ne așteptăm să discutăm despre formarea câinilor pentru a căuta în dărâmături, pentru a căuta persoane pe suprafață, adică în păduri, canioane, peșteri, salvarea din apă, un câine de urmă și bineînțeles, câinele salvamontist, câinele de avalanșă. Sunt școli separate, sunt direcții separate, sunt foarte puține exemplare care fac performanțe în mai multe specialități.
Îl vom cunoaște și pe Flash, un Jack Russel Terrier în vârstă de 3 ani, partenerul lui Liviu din această perioadă în activitatea de search and rescue.
Am format ciobănești germani, am format retrieveri. Alte rase, alte varietăți, alte comportamente și tipologii de antrenamente. M-au provocat exemplarele de Jack Russel Terrier pe care le-am văzut la Campionatele mondiale la care am participat și am zis de ce nu, hai să încerc și eu cu un terrier. Iar astăzi, după aproape 3 ani de antrenament a ajuns să fie un campion național în dărâmături.
Pentru a face performanță este foarte important ca un câine să fie format într-o singură specialitate. Dar ce calități trebuie să dețină un patruped pentru a deveni câine de salvare și ce înseamnă performană?
E un întreg curs, coeficient de inteligență, de adaptibilitate, discutăm genetic, din cine provine câinele de salvare în spate și așa mai departe. Când spun performanță mă refer la capacitatea unui câine de a te baza pe el într-o situație reală: persoane disparate, să cauți în păduri, în zone montane, peșteri, în cazul unei dărâmături... Deci el trebuie să învețe să se descurce singur. Capacitățile lui trebuie dezvoltate la maxim: simț, auz, nu mai vorbesc de adaptibilitate la mediu, rapiditate, dorința de căutare, independența față de zgomote, de alți factori excitanți psihici care apar fără să ne dăm seama. Vreau să le transmit următorul mesaj: chinologia de salvare nu este un lux, este o necesitate.
Este un aspect, pe lângă cel chinologic, de hobby, de pasiune, de iubire față de animal, este un aspect social. Trebuie să ne trezim! Pentru că la noi ”N” cazuri, înainte și după Revoluție, se întâmplă ceva și după aceea ne trezim să facem analize, studii, ajungem la concluzia că am fost luați pe nepregătite. Tot trag mesaje de fiecare dată și transmit tuturor indiferent dacă vorbim de mass-media sau de iubitori de animale. A forma un câine de salvare nu înseamnă a te eticheta într-o lume de snobi. Nu! Este un aspect social. De aici văd o compatibilitate cu alte ONG-uri de search & rescue, de la Crucea Roșie și până la alte ONG-uri. Dar trebuie să știu pe cine mă bazez, care este baza națională de date umane, care este baza de date chinologică.
Anul 2021 este un punct de reper pentru România chinologică, iar Centrul National de Educare Canină din Craiova va scrie istorie. În lunile august și septembrie se vor desfășura, la Craiova, 2 campionate mondiale dedicate cainilor de salvare: primul eveniment este Campionatul Mondial pe Echipe al Cainilor de Salvare. Apoi, după 30 de zile care sunt necesare pentru liniștirea câinilor va fi Campionatul Mondial IRO al Cainilor de Salvare. Este o carte de vizită, putem deveni niște ambasadori.
Și cum chinologia de salvare este un subiect prea vast pentru a-l discuta și diseca în 30 de minute, vom avea 2 ediții pe această temă.
- Digi Animal Club, 06 martie, 13:00, partea 1
- Digi Animal Club, 13 martie, 13:00, partea 2
- Te-ar putea interesa si:
- Sâmbătă la Digi Animal Club vorbim despre dresajul canin cu Cristian Gîu