Border Collie, un excelent câine de turmă și cu performanțe importante în sporturile de agilitate, este topicul pe care l-am ales pentru ediția Digi Animal Club de săptămâna aceasta. Invitata noastră este Cristina Bucea, ”mama” lui Carrot, un Border Collie de 1 an.
”Vulpița (n.r. Carrot) e-n extaz c-a venit la voi și își dorește să miroasă și să vadă absolut tot pe aici. E extrem de iubitoare și când se află în locuri noi vrea să descopere absolut tot ce se află. După ce descoperă tot se calmează”, a descris-o Cristina.
Carrot a fost dorită strict pentru familie, să fie acel câine iubitor, cu care noii ei părinți să aibă fel și fel de activități, mai puțin competițiile.
”De la jucat cu cățeii, mers la plajă și la munte și până la mâncat împreună sau uitat la filme împreună, facem de toate. Îi plac filmele cu căței, bineînțeles”, a mai adăugat invitata noastră.
Cristina și-a dorit mulți ani de zile un câine, dar în același timp considera că programul și faptul că locuiește într-un apartament nu-i va permite să creeze un mediu propice.
”Treceam printr-o perioadă instabilă emoțional și nu exista, pe lângă terapie, ceva care să mă ajute. Iar afecțiunea pe care ți-o oferă un câine nu se compară cu absolut nimic. Inclusiv atacurile de panică, anxietatea, câinele simte când ți-e rău. Am avut inclusiv Covid, n-am scăpat, deși sunt vaccinată. Iar Carrot a simțit că-mi e foarte rău și deși e extrem de energică, tot timpul a stat lângă mine. E un câine extrem de loial și afectuos. Mi-am dorit un câine inteligent, care să poată să țină pasul cu mine. Ea a învățat 11 comenzi în decurs de o lună până să ajungem la dresaj, ceea ce e amaizing”.
Începutul relației de prietenie dintre stăpână și Carrot a fost unul obositor. Asta pentru că border collie-ul este extrem de energic și-n plus venea dintr-o canisă unde avea un program strict.
”M-am dus până la Oradea s-o iau. Și n-a fost de ajuns că m-am dus, m-am și întors în aceeași zi. Iar ea a dormit tot drumul la întoarcere. Ea a venit dintr-o canisă în care avea un anumit program. În prima zi nu știa unde să se ducă, ce trebuie să facă, cine suntem noi, de ce îi dăm noi mâncare. Totul era complet diferit. Ne-am întors la 3 dimineața din Oradea, pe la ora 4 am reușit să adormim și la 6 ea era în picioare”.
De unde vine numele de Carrot
Când Cristina a luat cățelul din canisă, i s-a indicat și ce trebuie să-i dea să mănânce.
”Ne-am dus acasă, am luat mere, păstârnac, varză, castraveți. De-o ciorbă așa. Și am descoperit că mânca morcovii foarte meticulos. Mușca o bucățică, mânca toate firimiturile, după care trecea la următorul. Ca o lady. Am zis că nu pot să-i zic <<Morcoveață>> pentru că ar părea așa, prea a Sadoveanu. Am zis <<hai să-i spunem Carrot>>”.
Cât de important este dresajul
Invitata noastră este de părere că nimeni nu poate deține un câine fără să meargă cu el la dresaj. S-a convins singură când a cunoscut-o pe Deborah Faoro, instructor dresaj canin.
”Deborah a făcut minuni cu Carrot! Ea acum este mică și mai avem mult de lucru. Eu am ajuns la Deborah pentru că ea nu-mi mai dădea atenție. Își pierdea focusul absolut tot timpul, treceam de la o activitate la alta oricând. Dacă eu aveam de făcut ceva și ea voia altceva, nu mă asculta. Și am înțeles, în momentul în care am cunoscut-o pe Debo, că e extrem de important să găsești un dresor care să știe cum să lucreze cu atitudinea câinelui tău”.
”Când a venit era un cățel foarte energic și este în continuare, doar că înainte nu reușea să stea locului absolut nicicum, tot alerga dintr-o parte în alta și nu știa să se uite la omul ei. Și asta am făcut, cu asta ne-am chinuit, să devină omul ei ceva interesant, să devină un om care știe să comunice și să o înțeleagă, că e absolut normal să vrea să facă tot felul de lucruri, să alergem mai ales că ei sunt o rasă de lucru.” - DEBORAH FAORO, instructor dresaj canin
Vă propunem să nu ratați ediția de sâmbăta aceasta a emisiunii Digi Animal Club, acolo unde veți putea urmări câteva momente de dresaj alături de Deborah Faoro.
Digi Animal Club, sâmbătă, ora 13.00 și duminică, ora 10.30!