Se dă următoarea problemă: în față aveți doi câini: un Bulldog francez și un Boston terrier. Cerința noastră, dacă veți accepta sau nu, este să găsiți cinci diferențe între cei doi. Noi, ca să ne lămurim, care e unul și care e celălalt, i-am invitat pe Dana și Dan Cojocariu, crescători câini rasele Bulldog francez și Boston terrier.
”În primul rând, foarte vizibil, vorbim de blană. Culoarea blănii. Boston Terrierul este prin definiție gentlemanul american, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă un frac. Gâtul alb, lăbuțele albe și fracul negru să-l îmbrace. Doar aceste culori sunt acceptate la Boston Terrier”, ne-a lămurit Dan Cojocariu, completat de colega de platou: ”Ea (n.r. bulldogul francez) este un exemplu foarte bun de câine bej. Ceea ce numim bej cu mască neagră cu variațiuni de la blondul ei foarte deschis până la un bej roșcat. Busty este un bulldog francez tigrat, o altă culoare acceptată”.
Un alt factor de diferențiere este dimensiunea, asta în condițiile în care Boston terrierul este mult mai mic. În medie, un pui de Boston terrier are 100 de grame la naștere.
”Cea de aici de pe băncuță de lângă mine este o femelă de Boston terrier. Are doar 5 kg. Este cel mai mic exemplar acceptat al rasei. Este o femelă de 4 ani, a avut pui. El este un mascul mai mare, dar e acceptat în stadardul rasei, are între 8 și 9 kg. Deja la 10 kg e un mascul mare. Mie îmi plac exemplarele mai mici, o să fiu sinceră. Câinii noștri sunt strict ce ne-am dorit noi de la rasa asta”, ne-a mai spus Dana Cojocariu.
Ambele rase sunt brahicefalice, motiv pentru care e nevoie de puțină grijă la toaletare: curățarea ochilor și a pliurilor. O altă caracteristică a bulldogilor francezi este lipsa cozii. Ei așa se nasc, fără coadă, nu este cupată. ”O genă face această mutație. Pentru că este o mutație faptul că ei se nasc fără coadă. Este o genă pe care o poartă. Și da, înmulțind câini fără coadă cu alți câini fără coadă am ajuns să avem doar câini fără coadă.” a menționat Dana Cojocariu.
Aventura soților Cojocariu vizavi de fondarea canisei a început cu dragostea pentru bulldogul francez. Inițial, și-au dorit doar un animal de companie, haios și cu un temperament jucăuș.
”Ne-am dorit câine strict de companie de talie medie până în 15 kg. L-am găsit, ne-a plăcut și am început să ne căutăm un exemplar. Și am găsit, din păcate, câini fără pedigree. Am găsit multe animale fără acte de proveniență”, ne-a spus Dana Cojocariu.
Căutările lor nu s-au oprit însă și până la urmă, tot în România, au dat de un crescător care le-a câștigat încrederea. ”Am ajuns să găsim un crescător de încredere. Primii noștri câini din România au fost cumpărați. Nu ne-am gândit foarte mult să ne luăm o femelă sau un mascul, s-a întâmplat să fie o femelă. Pur și simplu ne-am îndrăgostim de ea și așa de fapt a început totul. Cu prima femelă. După 7, 8 ani am ajuns la peste 20 de câini. A fost un parcurs care ne-a schimbat enorm viața”, ne-a explicat Dan Cojocariu.
Ca o dovadă a microbului pe care l-a dobândit, Dana a abandonat domeniul în care lucra (regizor la o televiziune) și a făcut studii în domeniu, acum este tehnician veterinar.
Ulterior, în viața lor și-a făcut loc și micul Boston terrier, pe care l-au descoperit la un concurs. ”A venit ca o completare pentru partea activă din viața noastră. Pentru că aveam totuși nevoie de un câine să mai ieșim cu el în parc, să se mai joace cu copiii, să-l mai socializăm. Iar Bostonii sunt niște mici baterii. 20-25 de minute de activitate, apoi jumătate de oră de somn”, ne-a mai spus Dana Cojocariu.
Speranța de viață a acestor câini este de 12 ani la Bulldogul francez și de 15 -17 ani la Boston pentru că are o conformație mai atletică. Bulldogul francez, fiind o rasă de tip molossoid nu se poate mișca foarte repede. „Nu e neapărat o rasă pe care s-o iei să te duci cu ea la munte, să bați drumuri și cărări.” a completat Dan Cojocariu.
Cât despre planurile de viitor ale familiei Cojocariu mai e loc și pentru o a treia rasă. Una exotică, dacă ținem cont că provine din Mexic și este un câine fără păr. Cât despre numele rasei – Xoloitzcuintle, vă lăsăm pe voi să vă faceți o părere.
”Ne-am adus o rasă de câine fără păr, în miniatură. Este prima pereche din țară. Este câinele mexican fără păr. Pe scurt este Xolo. Numele complet este Xoloitzcuintle. Sunt niște câini mici, sunt frumoși. Ceva mai mare decât Chihuaha. Are spre 5 kilograme”, au declarat la unison soții Cojocariu.
Le-am cerut invitaților noștri să transmită și un mesaj pentru viitorii posesori de căței, iată ce ne-a răspuns Dana Cojocariu: ”Mi-aș dori să se informeze puțin mai mult despre părinții viitorilor lor pui, despre ce testări s-au făcut, pentru că este un câine predispus la probleme de respirație, predispus la probleme de coloană grave. Este un lucru foarte important. Asta le recomand, să se informeze mai mult. Să discute, să aibă curajul să dea un telefon. Să vină și să discute cu noi, îmi face plăcere să discut cu persoane care au capacitatea să mă asculte.”
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”