Periodic ne sunt prezentate în media cazuri tragice de agresivitate a câinilor. Ei bine, pentru a evita să ajungem în acel punct este nevoie de foartă multă informare. Conform legii, la categoria câini periculosi sunt încadrate mai multe rase: la categoria 1 avem câini de luptă sau de atac de tipul Pitbull și la categoria a II-a câini din rasele: Amstaff, Mastiff, Ciobănesc caucazian, Rottweiller, Tosa, Cane Corso, Mastino Napolitano și Staffordshire Bull Terrier.
Întrebarea noastră este câți dintre acești câini sunt agresivi nativ și câți pentru că așa au fost învățați sau că nu au fost socializați? Pentru a afla, am invitat-o să discutăm despre agresivitatea la câini pe o prietenă a emisiunii noastre, Flori Calcev, crescătoare de Rotttweiler, dar nu numai.
Rottweilerul este un câine de pază și protecție. Definiția ne spune foarte multe lucruri. Este un câine care asta trebuie să facă. Doar că modul în care face acest lucru și față de cine își exercită această forță este foarte important a fi controlat de către proprietar, crescător, stăpân, deținător de la acel moment. Deci de la ceea ce este el în intrinsecul lui până la cum se comportă în societate, în familie, pe stradă, într-o expoziție, aparține 100% omului”, ne-a spus Flori Calcev, care a mai adăugat că: ”au în gena lor agresivitate că tocmai de asta sunt și într-o anumită categorie doar că această agresivitate trebuie modelată foarte atent și foarte conștient de ce poate face un astfel de câine. Deci nu o să faci niciodată pază cu un pomeranian. El latră, dar nu va putea să muște niciodată. Nu are forța în mușcătură, are nervi mai slabi decât rottweilerul.
Agresivi sunt toți câinii, absolut toate canidele au în genă o oarecare doză de agresivitate. D-asta sunt mai multe grupe FCI, în funcție de ce are de făcut fiecare câine. Ori Rottweilerul este grupa a II-a FCI, este grupa câinilor utilitari, grupa câinilor de muncă. Și Cane Corso și Presa Canario și Asia Centrală și Caucazianul, toți sunt în aceeași grupă. Dar nu trebuie să spunem neapărat că un câine mare este un câine agresiv. Agresivitatea este dată de cu totul altceva. Și de genă, și de comportamentul omului față de exemplarul respectiv. De aia, fiecare rasă are un scop pentru care a fost creată, de companie, de pază, de lucru, de salvare, a mai spus invitata noastră.
Cum învățăm copiii să se apropie de un câine?
Foarte important, de asemenea, este cum interacționează un copil cu un câine. Ne referim aici la copiii mici care văd un câine pe stradă și vor să-l mângâie. Care sunt pașii?
Responsabilitatea vine de la părinte în a întreba proprietarul câinelui dacă acel animal poate fi atins și de-a încuraja copilul să aibă o relație punctuală c-un exemplar aflat la plimbare. În general, părinții își trag scârbiți copiii, de multe ori merg pe ideea că sunt câinii murdari. Și atunci își trag copilul cât mai departe de acel exemplar. E o problemă în principal pentru copilul tău, pentru că tu o să supraveghezi copilul până la un punct, după care nu-l mai supraveghezi. Un om care iubește animalele este foarte clar că are niște conotații morale mai ok decât unul care nu iubește animalele, a mai aduăgat Flori Calcev.
- Te-ar putea interesa si: