Cățeii din rasa Pug, cunoscuți și sub numele de mops, sunt extrem de jucăuși și foarte iubiți de copii. Asta și cu ajutorul industriei cinematografice, desenele animate cu acești căței fiind în mare vogă, dar și fața lor comică nu poate face altceva decât să te îndemne să zâmbești.
La Digi Animal Club vorbim cu Andreea Vișan, crescătoare de căței pug. Andreea a venit însoțită de fiica ei, Maya, cea care ”și-a bârâit părinții la cap” timp de câteva luni pentru a-i lua un cățel pug. În cele din urmă au cedat, iar acum toată familia este îndrăgostită de ei. Din momentul în care Maya a vrut pugi am spus ok, dar tu te ocupi de ei și de aici a început și toată pasiunea ei pentru handling.
Am întrebat-o pe Maya de ce iubește acești căței, iată ce ne-a răspuns: sunt foarte iubitori și-mi aduc o stare mai bună, mai ales pentru că ei sunt mai energetici, au nebunia lor.
Dar de ce îndrăgește Andreea câinii, acasă având pe lângă pugi și alte câteva exemplare din rase diferite: labradori, ciobănești germani, westie? Câinii sunt cei mai mari iubitori, nu-ți răspund, nu te contrazic, dac-am fi toți precum sunt ei... atât de înțelegători, ne înțelegem din priviri, ar fi perfect.
Cei mai mulți câini din rasa Pug au culoarea bej, dar mai sunt și apricot și negri. Toți au masca neagră, urechile negre, botul turtit, iar coada lor trebuie să fie ca a unui purceluș. Femelele ating la maturitate o greutate de 8 kg, iar masculii în jur de 10 kg.
În ceea ce privește îngrijirea cățeilor Pug, la 2 aspecte trebuie să avem mare grijă:
- Pliurile trebuie curățate tot timpul, trebuie să avem foarte mare grijă de ele să fie tot timpul uscate și curate.
- Sunt foarte mâncăcioși, așadar sunt predispuși la obezitate. Rația lor de mâncare trebuie bine cântărită. Au un gramaj care li se dă în funcție de vârstă pentru evita să avem probleme cu silueta.
- Te-ar putea interesa si:
- Sfaturi prețioase de la medicul veterinar Mirel Marafet, crescător de câini rasa Schnauzer pitic
- Viata secreta a micilor prieteni
- Pisico-Mania