Săptămâna aceasta, invitata noastră vă oferă sfaturi privind toaletarea și igiena cățelului. Cum trebuie să vă îngrijiți patrupedul până ajungeți cu el la groomer? Să vă pregătiți carnețelul și pixul pentru toate tipsurile pe care le veți primi de la the one and the only Elena Negrilă, groomer cu experiență de peste 14 ani.
Mai întâi, am fost curioși să aflăm dacă în grooming există tendințe ca la beauty salon-urile pentru femei.
Avem o tendință care durează de ceva ani, se numește Asian style și e caracterizată de forme foarte rotunde. Când spunem tuns eu mă gândesc la frizerie, adică un tuns superficial, cu mașina, fără nicio formă, fără să folosești foarfeca. Dar grooming ține de partea de stilist canin. Trebuie să ai măiestrie în foarfecă. Condiția este să aibă pedigree. Nu putem să facem streeping pe un câine care nu are pentru că nu ne garantează calitatea blăniței, ne-a explicat Elena Negrilă.
Cât durează periatul unui bichon?
Eat-sleep-grooming-repeat pare să fie deviza invitatei noastre, care ne-a făcut și o demonstrație despre cum se perie corespunzător un cățel. Dar ce perie ne recomandă?
Avem varianta universală, se cheamă peria slicker și vine în mai multe forme. Poate să fie fixă, dreaptă sau flexibilă. Cea flexibilă e foarte utilă pentru că se mulează pe corp. Ajunge mai ușor la zonele greu accesibile, cum ar fi axila, care se încâlcește foarte tare la un câine cu blană lungă din cauza frecării. Și dacă sunt câlți, acolo pot apărea dermatite. Peria aceasta merge cam la toate rasele mici, cum ar fi Bichon frise, Bichon maltez, Shitzu, Yorkshire. Este foarte important să facem periatul acesta în straturi. Și strat cu strat, strat cu strat, de la rădăcină, pe toată lunginea firului de păr, temeinic și sistematic. La un bichon durează o oră și jumătate periatul. Măcar o dată pe săptămână, poate să fie un moment de bonding cu câinele, ne-a mai spus Elena Negrilă.
Spălatul cățeilor!
În funcție de necesitate și condiție trebuie să folosiți produse profesionale. În general, vin foarte concentrate și trebuie diluate. Și diluția asta se face și ea într-un fel ca să funcționeze corect. Trebuie făcută cu apă caldă, încât să se deschidă porii și șamponul să acționeze în profunzime. Altfel, șamponul n-o să aibă efect. Puteți să vă gândiți când vă puneți o mască pe față. Și încă un detaliu foarte important, balsamul de după șamponat înlocuiește uleiul natural al corpului. Se întâmplă deseori să aud de la clienți că medicul veterinar le-a recomandat să nu-l spele pentru că se usucă pielea, se usucă blana. Balsamul e acel sebum, adică îl înlocuiește. Și atunci pielea este sănătoasă, a mai punctat Elena Negrilă.
Cum să nu stresăm cățelul când îl toaletăm?
Trucul e să creezi o relație de încredere. În primul rând, rutina ar trebui să arate așa: întâi îl periem, îl punem pe o masă undeva, ca să perceapă el că e alt statut, se întâmplă ceva serios și trebuie să stea acolo. Ca pe un soclu. Îl periem, îl verificăm bine-bine de câlți, îl periem în straturi în straturi. Deja se va fi obișnuit că se întâmplă ceva, îl toaletăm și-l băgăm imediat la baie. Dacă-l spălați în baie e bine să puneți ceva antiderapant și eventual mai colorat. Detaliile astea foarte mici sunt foarte importante. Dacă e genul cu care vorbești și se agită și mai tare, atunci ar fi de preferat să nu vorbești foarte mult, ci să menții o poziție de fermitate, a mai spus invitata noastră.
16.000 de câini tunși la activ
Eu am calculat câți câini am tuns, 16.000 de câini în viața mea. De ce număr? Așa, pentru palmaresul meu. Este o meserie recunoscută. De aproximativ 6-7 ani. Am o școală de grooming. Vin oameni și învață meseria asta care este certificată, recunoscută în U.E.. Apoi se pot angaja la orice salon sau pot să-și deschidă el. Ori în altă țară, ne-a mai zis Elena Negrilă.
Nu ratați ediția de sâmbăta aceasta pentru a afla toate tipsurile oferite Elena Negrilă, groomer cu experiență de peste 14 ani.
- Te-ar putea interesa si: