Bulldogul, mascota englezilor, este vedeta ediției de săptămâna aceasta a emisiunii Digi Animal Club. Aparent trist, pentru că tot timpul îl vezi cu fața bosumflată, bulldogul englez este un cățel vesel, dornic să primească și să ofere iubire. Alina Munteanu, președinte “Bulldog Club România”, a venit la discuția noastră alături de Joy, proaspăt mămică de puiuți, pe numele ei de pedigree ”Keep Walking`s Dream Beauty”.
Undeva prin 2008 am vrut să-mi cumpăr un bulldog francez. Am ajuns la canisa respectivă, unde mai era disponibilă o singură femelă, iar aceea de bulldog englez. Total opus, zic eu, vizavi de ceea ce plecasem să cumpăr. M-am jucat eu cu francezii, dar la un moment dat tot către englez mi-am îndreptat privirea. Și așa a fost să fie. Englezul mi s-a părut a fi o rasă nu neapărat rară, ci o rasă mai ciudățică, mai altfel, pe care nu o vezi pe străzi. O văzusem în filme și desene animate. Mi s-a părut clovn, interesant. Și super lipicios, spune Alina Munteanu, crescătoare de bulldogi.
De unde vine numele de bulldog
Bulldogul vine din Marea Britanie. Este rasa lor națională. Primele exemplare au fost atestate undeva prin secolul al XIII-lea și mai apoi menționate după 1800. Erau un pic mai înalți, un pic mai atletici. Băcăniile din Anglia îi aveau pentru a face față vitelor care urmau să fie sacrificate. Au fost folosiți și-n arene, pentru deliciul spectatorilor. Bătăile între bulldogi și tauri. Se băgau două, trei exemplare de bulldogi englezi. De acolo și numele. În ziua de astăzi e un câine masiv, de talie medie, corpolent, cu osatură groasă. Masculul trebuie să aibă undeva la 25 de kg. Femela undeva la 23 de kg. Un câine care nu trebuie să fie foarte încărcat de cute. Trebuie să aibă un gât lung. Membre puternice, a mai spus Alina Munteanu.
Bulldogul englez este un câine brahicefalic. Ce înseamnă asta? Brahi înseamnă scurt, iar cefalic cap. Sunt câini cu capul turtit, cu botul turtit. Adică maxilarul este mai lung decât mandibula. Sunt mai multe rase care se încadrează în rasele brahi cefalice. Avem bulldogul englez, bulldogul francez, avem pugul, avem shih tzu-ul ș.a.m.d. Dacă înainte bulldogii aveau media de vârstă 7-9 ani, acum avem exemplare de 12-13.
E scump să crești un bulldog englez?
Să deții un astfel de exemplar nu reprezintă o gaură în buget. Dar să crești, să împerechezi și să scoți pui e altă ecuație. Nu-ți dorești să înmulțești doar exemplarele din curtea ta, ci vrei să mergi către exemplarul care are rezultate mai bune în expoziții, către exemplarul care scoate produși buni și cuiburi faine și sănătoase. Vrei exemplare sănătoase și așa practic încerci să faci selecție. Și e scump. Să călătorești, să te duci să plătești monta sau să-ți trimită material seminal congelat, a mai fost de părere Alina Munteanu.
De unde vine keep walking`s dream?
Povesteam că-n 2008 am fost și mi-am luat prima femelă de bulldog englez... eram studentă, proaspăt venită de la Bacău. Că-s moldoveancă! Și locuiam cu fratele meu într-o garsonieră, venit și el la facultate. I-a plăcut foarte mult cățeaua și mi-a zis <<băi, eu îmi doresc niște pui din femela asta>>. Am încercat să facem noi o montă undeva în Ungaria. N-a prins monta. Banii erau deja dați și blocați. Asta se întâmpla în 2011. Iar în 2012, fratele meu a suferit un accident de mașină și a murit. Și-am zis <<ce-aș putea face să-i continui visul?>> Practic, a fost visul lui să aibă pui. La câteva luni după accidentul lui, am avut primul cuib, de 8 pui. Și așa a început nebunia. Așa se numește și canisa, el era pe Facebook <<keep walking>>, canisa se numește <<keep walking`s dream>>, a mai punctat Alina Munteanu.
Nu ratați ediția de sâmbăta aceasta, cu începere de la ora 13:00, atunci când vă veți convinge de povestea impresionantă a Alinei Munteanu.
- Te-ar putea interesa si:
- Menirea lui a fost să stea lângă om: ”E un butoi mic de energie”
- Ciobănescul caucazian - uriașul care poate ajunge la 90 de kg, dar care are calmul unor călugări tibetani
- Sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club vorbim despre un câine al controverselor: Bull Terrier-ul