Astazi, mai mult ca oricand, avem nevoie de eroi, de modele, de personalitati inspirationale. Trebuie fim solidari, uniti... chiar si de la distanta. Speranta si umanitatea pot inflori pe orice platforma. De-a lungul timpului, echipa DigiDoc v-a oferit portrete si documentare de televiziune despre oameni exemplari, despre veritabili eroi moderni. Aceeasi echipa a rugat cativa dintre ei sa transmita un mesaj de incurajare si de incredere publicului nostru.
- In aceasta sectiune puteti gasi sfaturi, indemnuri, confesiuni, opinii, dar si articole despre cum ne putem ingriji, in vremuri grele, trupul, mintea si spiritul. Astazi, mesajul ii apartine dr. Raluca Zvorasteanu. Din 2004 si-a inceput cariera de medic veterinar. Pasiunea pentru micutele patrupede a determinat-o pe aceasta sa aleaga stomatologia. In prezent, dr. Zvorasteanu este Doctor in stiinte medicale si Presedintele Asociatiei "Romanian Society of Orofacial Surgery si Veterinary Dentistry".
Produsele de dezinfectie NU pot fi folosite pe animale
Beneficiile pe care le aduc animalele de companie in viata noastra sunt nenumarate, majoritatea detinatorilor de animale de companie resimtind bucuria convietuirii impreuna cu acestea inca din prima zi, dar mai ales in aceasta perioada de constrangeri pe care o traversam.
„De vina” este afectiunea neconditionata de care sunt capabile animalele cu efect direct asupra sanatatii noastre fizice si psihice. Mai mult decat atat, acum, cand petrecem mai mult timp cu companionii nostri realizam mai usor ca au ajuns sa ne inteleaga comportamentul si emotiile, sunt empatici, capabili sa inteleaga multe dintre cuvintele pe care le folosim si tonalitatea glasului, precum si limbajul corporal, gesturile si trairile.
Este cunoscut, de asemenea, faptul ca animalele de companie, in special cainii si pisicile, pot reduce stresul, anxietatea si depresia, usureaza singuratatea, incurajeaza exercitiile fizice si chiar iti pot imbunatati sanatatea cardiovasculara, indiferent de varsta, iar acum, mai mult decat oricand, putem profita de toate aceste beneficii de care avem parte neconditionat.
In plus, cei care au copii, pot fi invatati acum, cu ajutorul animalelor, sa devina mai responsabili si sa vada in companionii lor – caini, pisici, pesti, papagali etc-cei mai buni prieteni.
Insotirea unui animal de companie afara usureaza starea de tensiune si anxietatea din aceasta perioada si reprezinta „evadarea” care ne este permisa si de care avem nevoie in acesta Stare de Urgenta, mai ales daca nu avem curte.
Si animalele au insa nevoile si trairile lor, iar acum trebuie sa tinem cont de ele, mai ales ca si animalele traverseaza o perioada cu care nu au fost obisnuite.
Trag un semnal de alarma cu privire la folosirea produselor de dezinfectie pe animalele de companie, mai ales ca, din nefericire eu si colegii mei avem deja cazuri de animale intoxicate sau cu diverse afectiuni la nivelul pernitelor si animale cu reactii alergice.
- Produsele de dezinfectie NU pot fi folosite pe animale, de aceea va rog sa utilizati apa si sampon de uz veterinar dupa fiecare plimbare, pentru a curata labutele animalelor, nu solutii cu clor, spirt sau alte substante!
- Nu lasati animalele sa inhaleze sau sa linga detergentii si substantele de dezinfectie utilizate de dumneavoastra!
- Daca doriti sa dezinfectati animalul pe toata suprafata corpului dupa iesirea la plimbare, puteti folosi servetele umede de uz veterinar!
- Substantele cu care se dezinfecteaza strazile sunt un pericol real, iar tot mai multe animale ajung la noi si cu probleme digestive, respiratorii si chiar cu iritatii la nivelul pielii si ochilor! De aceea, cand iesiti la plimbare nu ii lasati sa linga pe jos, iar la intoarcerea in casa spalati-le labutele cu apa si sampon de uz veterinar!
- Observati atent prietenii necuvantatori, pentru ca starea lor poate fi influentata de starea dvs! Daca sunteti stresat, apatic ori anxios cainele sau pisica se pot comporta, de asemenea, diferit. Orice modificare in comportamentul animalului trebuie comunicata medicului veterinar!
- Asigurati-va ca le-ati administrat tratamentele sezoniere/periodice (deparazitari/vacinari) ca sa preveniti pe cat posibil anumite afectiuni!
Desi nu exista dovezi care sa sugereze ca animalele de companie pot fi purtatoare de Coronavirus sau se pot imbolnavi ele pot fi afectate, din punct de vedere al programului de activitati, daca unul dintre membrii familiei are Covid-19 sau trebuie sa se autoizoleze si nu poate iesi deloc din casa. ASPA a anuntat ca poate lua temporar animalele ai caror proprietari sunt in autoizolare sau bolnavi, asigurandu-le cazare, mancare si ingrijire pana la remedierea situatiei.
Lucrurile se pot rezolva insa, si prin cazarea temporara a animalului de companie la cineva apropiat.
In astfel de situatii regulile stricte de igiena trebuie respectate, inclusiv spalarea mainilor cu apa si sapun inainte si dupa atingerea animalelor sau a jucariilor, iar cea mai indicata ar fi protejarea animalului printr-o interactiune cat mai redusa cu acesta.
Cu speranta ca mesajul meu v-a fost de folos, inchei prin a va ruga sa stati in casa, pe cat posibil si sa respectati cu strictete regulile de igiena si indicatiile autoritatilor!
Daca ne unim eforturile totul va fi bine!
Mesaj trimis de Raluca Zvorasteanu, doctor in stiinte medicale si Presedintele Asociatiei "Romanian Society of Orofacial Surgery si Veterinary Dentistry".
- Te-ar putea interesa si:
- #EroiiDigiAnimalWorld: Mesajul lui Titus Cristian Constantin, un cunoscut crescator de caini rasa Ciobanesc Elvetian
- #EroiiDigiAnimalWorld: Timp pentru noi. Mesajul Vivianei Corneteanu, fondatoarea Fermei Tartasesti
- #EroiiDigiAnimalWorld: Mesajul campioanei la calarie, Daria Paliciuc