Alegerea, adoptarea sau achiziționarea unei pisici este un proces lung, care nu ar trebui făcut sub un impuls de minut, ci studiat îndelung.
Dar ce facem atunci când am trecut peste aceste etape și am adus pisoiul acasă?
Pe lângă asigurarea hranei necesare, la ce trebuie să am mare grijă?
I-am invitat La Digi Animal Club să discutăm pe acest subiect, al puilor de pisică, pe Adina și Dorin Dumitriu, crescători de pisici rasa British Shorthair.
„Noi îi ducem întotdeauna acasă la ei. Transferul se face mai simplu în momentul în care tu îi ajuți. Ești cumva elementul de legătură, casa va fi nouă, mirosurile noi, e o altă geografie a spațiului, totul este diferit. Ei pleacă din cuib, de lângă mamă, de lângă frați și ajung într-un loc complet străin, singuri. Noi stăm ceva vreme ca să ne asigurăm că ei sunt în regulă cu spațiul, cu litiera, că beau apă, văd unde e castronașul cu mâncare șamd. ” – Adina Dumitriu
Tipsuri de la crescători cu experiență:
-
Atentie la luminile de laser cu care vă jucați cu pisicile!
”Luați jucării cu lumini de laser special pentru pisici, cele care bat la o distanță de 10 blocuri pot arde retina pisicii”
-
Pisica nu necesită spălare, este foarte curată, se curăță singură. Mai ales o pisică de apartament.
”Există niște situații excepționale cu motanii care se pot toaleta pentru anumite concursuri, cei cu blana albă sau cu păr lung, dar asta ține de show.”
-
Ștergeți ochișorii și partea exterioară a urechiușei cu o dischetă demachiantă îmbibată în ser fiziologic.
”Serul are aproape aceeași compoziție chimică ca lacrima. Iar dacă vreți o adevărată curățare, o puteți face la cabinetul veterinar atunci când te mergeți la control sau la vaccinarea anuală.”
-
Nu uitați de vaccinuri și deparazitări!
”Dacă vaccinezi o pisicuță prea devreme, anticorpii mamei va neutraliza vaccinul și atunci ele se vaccinează prima oară la vârsta de 2 luni, cu un rapel undeva la 3 săptămâni distanță. Și încă un lucru foarte important: nu ai cum să iei o pisică mică și vaccinată. Nu poți să-i faci vaccinul în primele 2 luni datorită anticorpilor de la laptele de la mamă”.
-
Unghiile pisicii pot fi tăiate!
”Este un proces nedureros, se taie fix ca la noi, partea transparentă a unghiei. Nu-i doare și ei se deprind cu lucrul ăsta de mici, îi învățăm de acasă.
-
Atenție la securizarea cablurilor și a geamurilor!
”Pentru a ține fereastra rabatată se găsesc în comerț un fel de evantaie de plastic ce se pun pe exteriorul geamului și când se închide sau când se deschide evantaiul acela nu le mai permite să iasă.”
-
Atenție la plantele toxice din casă sau din grădină: leandrul, orhideele sau ricinul sunt doar câteva exemple.
”Nu toate pisicile mănâncă plante. Dar ele se joacă, se pot cățăra și prin gheruțe pot asimila din substanțele dintr-o plantă și adesea doza ingerată poate deveni periculoasă.
L-am rugat pe Dorin să ne spună 3 lucruri legate de puiuți pe care ar trebui să le știe orice viitor pisicar. Iată ce ne-a răspuns:
- ”Trei sferturi dintre puii de pisică se nasc primăvara și sunt disponibili vara, Așadar, să nu ne așteptăm în a doua jumătate a anului să găsim prea mulți pui. ”
- ”Mergeți să vedeți de unde vin puii, cu atât mai mult dacă sunteți din același oraș.”
- ”Nu-i luați niciodată mai mici de 3 luni, 3 luni și ceva. Pe lângă vaccinare este vorba și de socializare. În general, dacă-și petrec timpul care e necesar să-l aibă împreună cu mama nu au manifestări de a zgâria în alte locuri dacă au la dispoziție acele ansambluri din sisal.”
Sâmbătă, ora 13.00, pe Digi Animal World!
- Te-ar putea interesa si:
- A fost dezvăluit secretul pisicilor portocalii, după 60 de ani de căutări. Descoperirea genetică ce schimbă tot ce știai
- Un veterinar a dezvăluit ce rase de pisici nu ar deține niciodată. A fost taxat imediat: „Cer să se facă dreptate”
- Motivul pentru care pisicile se strâmbă atunci când miros ceva. Ce este răspunsul Flehmen