În perioada de iarnă, mulți stăpâni de animale sunt nevoiți să-și plimbe câinii după apusul soarelui, zilele fiind mai scurte. Însă ce se întâmplă dacă patrupedul tău este speriat de întuneric? Medicul veterinar Blue Cross a exmplicat că animalele pot dezvola o frică de întuneric care poate indica alte probleme, cum ar fi anxietatea de separare, probleme de vedere sau traume.
Deși este rar întâlnită, frica de întuneric poate apărea și la animalele noastre de companie. Așadar, dacă patrupedul tău pare anxios noaptea sau plânge când îl pui în pat, există mari șanse să fi dezvoltat o frică de întuneric sau să dea semne de alte probleme de sănătate.
Modificările în comportamentul câinelui, cum ar fi scâncetul, lătratul, salivarea abundentă și mișcările neliniștite, pot fi toate motive de îngrijorare. Dacă câinele tău pare să evite camerele întunecate și umbrele sau se luptă să doarmă noaptea, trebuie să iei măsuri.
Ryan Neile, șeful serviciilor de comportament la Blue Cross, explică: „În general, nu este obișnuit ca aceștia să se sperie de întuneric, deoarece vederea lor puternică le permite să vadă foarte clar în lumină slabă”. Dar, în timp ce mulți câini ar putea să nu aibă o problemă cu întuneric, Ryan observă că „este posibil ca unii câini să se sperie de orice, inclusiv de întuneric, din mai multe motive”.
Motive pentru care un câine se poate speria de întuneric
Există multe motive pentru care anumiți câini se tem de întuneric. Diferite rase și tipuri de personalitate reacționează diferit la întuneric, iar unii câini pot asocia noaptea cu alte lucruri care îi sperie. Alte motive pot fi anxietatea de separare, vederea proastă, traume anterioare și alte probleme de sănătate.
„Focurile de artificii, în general, fac un zgomot puternic noaptea, fapt pentru care patrupezii cărora le este frică de artificii ar putea, de asemenea, să generalizeze această frică pentru întuneric”, a explicat Ryan.
Deși pare o problemă destul de serioasă, frica patrupezilor de întuneric poate fi remediată. Atitudinea pozitivă, răbdarea și afecțiunea vă pot ajuta câinele să depășească această teamă.
Dacă plimbările nocturne sunt o sursă de stres, luați-o încet, oferiți-le confort și răsfățați-i pentru a le da din nou încredere. Lămpile aprinse, lesele care strălucesc în întuneric și gulerele luminoase pot ajuta, de asemenea, la reducerea anxietății câinelui. Este foarte recomandat să vorbiți și cu medicul veterinar dacă sunteți îngrijorat de comportamentul câinelui.
„Este extrem de important să fie identificată cauza principală a problemei de un expert și remediată cu ajutorul potrivit, sfaturi și instruire bazată pe recompense”, sfătuiește Ryan.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
- Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e cadou de ziua mea”
- Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari