Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult aşteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunţat marţi Agenţia cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP.
Clasificat ca arie protejată în 2015, situl Brdy urma să fie supus unor lucrări de amenajare pentru a fi transformat într-o zonă umedă, dar o familie de castori a fost mai rapidă şi totul a fost făcut gratuit.
"Planificasem să realizăm nişte meandre pe râul Klabava, în aval de două iazuri şi să creăm două sau trei corpuri de apă, precum şi un bazin de sedimentare", a declarat Bohumil Fiser de la Agenţia cehă de conservare a naturii, transmite Agerpres.
Scopul era acela de a reduce sedimentarea şi de a încetini scurgerea din iazuri a apei acide, care ameninţa racii aflaţi în pericol de dispariţie pe cursul inferior al râului.
Proiectul data din 2018 şi a primit avizul de începere a construcţiilor, dar a fost întârziat din cauza discuţiilor ce au vizat acel teren. Oficialii cehi nu au contat pe castori, animale cunoscute pentru faptul că protejează împotriva inundaţiilor, ameliorează calitatea apei şi contribuie la creşterea biodiversităţii.
"Castorii au construit o zonă umedă cu bazine şi canale şi au făcut acest lucru pe o suprafaţă aproape de două ori mai mare decât cea prevăzută de noi", a dezvăluit Bohumil Fiser.
Apoi, animalele s-au mutat într-un şanţ din jurul iazurilor în care ecologiştii doreau să construiască mici baraje pentru a permite apei să se scurgă şi au construit cel puţin patru baraje cu dinţii lor.
"Tocmai începusem să purtăm discuţii cu compania de apă şi cu compania forestieră care deţin terenul", a adăugat Bohumil Fiser.
Acţiunea castorilor a permis o economie de aproximativ 1,19 milioane de euro. "Este vorba despre un serviciu complet, castorii sunt absolut fantastici şi, atunci când se află acolo, ei nu strică nimic şi fac o muncă remarcabilă", a precizat oficialul ceh.
În plus, ei continuă să construiască şi, întrucât terenul este protejat şi nu se află la îndemâna agricultorilor, există garanţia că "pentru următorii zece ani, nu preconizăm niciun conflict cu castorii în ceea ce priveşte utilizarea zonei", a transmis Bohumil Fiser.