Chiar daca levantica poate avea efecte benefice asupra oamenilor si se afla in numeroase case din intreaga lume, planta e toxica pentru pisici, potrivit Yahoo.
Cea mai periculoasa forma a levanticii e uleiul esential, ce poate sa afecteze rapid felinele, pentru ca se absoarbe foarte repede. Problema e ca ficatul pisicilor nu contine enzima necesara procesarii uleiurilor esentiale, spre deosebire de ficatul oamenilor, potrivit Pet Poison Helpline.
Ficatul are un rol important de detoxifiere in corp si daca acest organ e invadat de substante pe care nu le poate procesa, intregul corp al pisicii sufera. Planta comuna de levantica (Lavandula angustifolia) contine linalol si acetat de linalil, ambele substante fiind toxice pisicilor.
Citeste si: Ce sa NU ii dai pisicii de mancare. Alimente ce iti pot imbolnavi felina
Indiferent de forma, levantica e toxica pentru pisici. Din fericire, efectele nu sunt letale si pot fi tratate, potrivit organizatiei American Society for the Prevention of Cruelty to Animals.
Simptomele otravirii cu levantica
Pisicile ce au consumat levantica pot prezenta simptome precum voma, letargie, diaree si refuzarea hranei. Printre efectele interne se numara ameteli, greata, un ritm cardiac scazut si probleme respiratorii.
Citeste si: Pisica ta mananca lucruri ciudate? Ce poate cauza problema
Un mod prin care stapanii isi pot da seama ca exista o problema e si comportamentul pisicilor - daca saliveaza in exces, se ling obsesiv pe bot sau stranuta, e posibil sa fi consumat levantica.
Ideal e ca stapanii sa se asigure ca pisicile nu au acces la levantica din casa. Pisicile se pot imbolnavi si daca ling difuzorul de uleiuri esentiale sau mana stapanului ce a atins recent orice produs de levantica. Daca exista difuzoare prin casa, ideal e sa nu se foloseasca ulei de levantica.
Citeste si: Stiai? Motivul pentru care nu e indicat sa iti hranesti pisica doar cu mancare uscata
Daca pisica a ingerat levantica, in orice forma, exista cateva forme de tratament, in functie de cantitatea consumata si simptome.
In cazul in care cateva picaturi de ulei de levantica au ajuns pe blana pisicii, aceasta poate fi spalata in apa calda cu un sampon special pentru feline.
Daca pisica a consumat o cantitate mai mare de levantica sau daca prezinta simptome severe, trebuie dusa imediat la medicul veterinar pentru a vedea ce tratament trebuie urmat. Exista posibilitatea sa fie necesara inducerea starii de voma cu medicamente, insa acest proces trebuie discutat neaparat cu un specialist.
Citeste si: Pisica pofteste la mancarea ta? Ce alimente are voie sa manance
Pe langa levantica, alte substante si plante toxice pentru pisici sunt: bergamota, ulei de arbore de ceai (tea tree), aloe, musetel, scortisoara, arpagic, uleiul de menta, uleiul de citrice, eucaliptul si sunatoare, printre multe altele.
- Te-ar putea interesa si:
- Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e cadou de ziua mea”
- Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
- Reguli pentru stăpânii de animale de companie toamna. La ce trebuie să aibă grijă aceștia