La fel ca și oamenii, pisicile se pot confrunta cu probleme de greutate, iar noi, în calitate de stăpâni, trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu le va afecta sănătatea. Dacă consideri că pisica ta este mai grasă decât ar trebui și nu știi ce să faci, ți-am pregătit câteva moduri în care o poți ajuta să slăbească.
Iată ce să faci daca ai o pisică grasă:
Află dacă este supraponderală
În primul rand, trebuie să verifici dacă pisica ta este într-adevăr supraponderală. Acest lucru îl poți face prin palparea burticii, pentru a vedea daca îi poți simți coastele, iar în cazul în care nu poți, este posibil că aceasta să aibă mai multe kilograme decât ar trebui.
De asemenea, dacă pisica ta este foarte rotundă, iar burta îi atârnă în jos, poate fi alt semn că este supraponderală.
Cum o poți ajuta să slăbească
1. Discută cu medicul veterinar
Este întotdeauna indicat sfatul unui specialist atunci când vine vorba de animăluţul vostru. Acesta va fi cel mai în măsură să stabilească un plan alimentar potrivit nevoilor pisicii voastre.
2. Numără caloriile
Știai că pisica de interior medie are nevoie doar de 40-60 calorii la 1 kg de greutate corporală pe zi? Verifică hrana pisicii și începe să cântărești fiecare masă.
3. Alege alimente dietetice
Există mâncare pentru pisici cu un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de substanțe nutritive. Această schimbare trebuie făcută treptat, astfel încât pisica să nu sufere foamea.
4. Luați în considerare conservele
Pisicile adoră mâncarea la conservă, iar faptul că porțiile sunt controlate te va ajuta să-ți hrăniți pisica atât cât trebuie.
Citeşte şi: Ce faci dacă ai un câine gras. Cum îl poţi ajuta să slăbească și ce regim alimentar recomandă specialiştii
5. Renunță la gustări
Gustările pentru pisici pot ascunde o cantitate mare de calorii, iar majoritatea stăpânilor sunt tentați să își răsfețe pisicile prea mult, ajungând să le îngrașe. Înlocuiește gustările cu mișcare.
6. Jucați-vă cu ele
Joaca este o modalitate bună de a introduce mișcarea în programul pisicii tale. Te poți poți folosi de laser, frânghii, mingi sau diferite jucării destinate pisicilor, care le vor capta cu siguranță atenția și le va face să ardă niște calorii.
7. Încearcă să-ți plimbi pisica
Deși este o activitate destinată mai degrabă câinilor, există pisici cărora le place să fie plimbate în lesă. Poate nu veți reuși din prima, însă cu puțină perseverență îți vei învăța pisica să se bucure de plimbările afară.
8. Asigură-te că au mereu apă
Uneori pisicile pot cere mâncare din plictiseala, iar un bol cu apa le va distrage atenția și le va menține hidratate. 16. Respectă programul de hrănire
9. Respectă programul de hranire
Evită să cazi pradă "cerșitului" și nu-ți hrăni în exces pisica. Acestea se pot da pe lângă voi sau mieuna pentru a cere gustări în plus, însă trebuie să le ignorați.
Citeşte şi: 7 rase de pisici care nu provoacă alergii
10. Verifică progresul
Odată începută dieta, trebuie să-ți cântărești constant pisica pentru a stabili dacă efortul tău dă rezultate. În caz contrar, trebuie să aduci modificări la planul de slăbire al pisicii.