Cercetători din Australia şi Noua Zeelandă specializaţi în ştiinţa somnului au demonstrat pentru prima dată că rechinii dorm, chiar dacă au ochii larg deschişi, relatează Xinhua, potrivit Agerpres.
Studiul, publicat miercuri în jurnalul ştiinţific Biology Letters, a reuşit să monitorizeze ratele metabolice şi schimbarea de postură a rechinilor într-un mediu controlat, de laborator, oferind primele dovezi substanţiale potrivit cărora acest animal, cu o istorie de 450 de milioane de ani, doarme.
Autorul principal al studiului, Michael Kelly, de la Universitatea La Trobe din Australia, a declarat că toate cercetările anterioare despre somnul la rechini au fost bazate pe observaţii comportamentale, subliniind că aceasta a fost pentru prima dată când au fost trase concluzii concrete, fiziologice.
"Problema în ceea ce priveşte comportamentul este că acesta poate fi înşelător, în timp ce fiziologia nu minte", a declarat Kelly pentru Xinhua.
"Aceasta reprezintă o dovadă concretă... motiv pentru care sunt extrem de încrezător acum că aceste animale dorm cu adevărat", a spus el.
Din 2018, echipa de cercetători a efectuat studii în Leigh, o mică aşezare de pescari situată în extremitatea nordică a Insulei de Nord din Noua Zeelandă.
Rechinii din specia Cephaloscyllium isabellum, cunoscuţi sub numele de "Draughtsboard shark", utilizaţi în cadrul acestui studiu au fost capturaţi în largul coastei, aduşi în laborator şi puşi într-o încăpere dotată cu respirometru pentru măsurarea cantităţii de oxigen din apă.
"Acest lucru oferă un indiciu cu privire la ceea ce se întâmplă cu metabolismul. Iar ceea ce am căutat să aflăm a fost nivelul la care se afla metabolismul lor când înotau şi când erau inactivi", a explicat Kelly.
Cercetătorii au observat curând că după aproximativ cinci minute de odihnă rata metabolică a rechinului scădea, iar postura lui se modifica în mod evident. "Ei trec de la un fel de poziţie dreaptă, pe aripioarele pectorale şi cu capetele în sus, la o poziţie perfect orizontală", comportament corelat în mod direct cu o scădere a metabolismului.
"Aşadar, am dezminţit ideea că trebuie să aibă ochii închişi", a spus Kelly, precizând însă, că modificarea de postură a fost cea mai concludentă.
Potrivit cercetătorului, această constatare va deschide noi căi prin care "am putea studia somnul şi cum a evoluat de la animale preistorice până în cazul oamenilor".
"Toţi o facem (dormim), fiecare animal studiat până acum o face. A supravieţuit de-a lungul timpului evolutiv, chiar dacă este un comportament foarte riscant. Aşadar, asta sugerează că somnul într-adevăr serveşte fie unui număr de funcţii, fie poate unei singure funcţii atotcuprinzătoare", a precizat cercetătorul, adăugând că "încă nu i-am dat de capăt".
- Te-ar putea interesa si:
- Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în apă
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Numărul de atacuri neprovocate ale rechinilor, în scădere la nivel mondial în 2022