Vulpile sunt dificil de imblanzit, asa cum pot confirma expertii si oamenii ce au incercat sa le tina drept animale de companie. Chiar daca unele accepta sa fie hranite, ele nu pot locui intr-o casa si evita contactul fizic cu oamenii. Acest comportament nu l-a impiedicat pe un om de stiinta rus, ce a vrut sa descopere modul in care o specie poate fi imblanzita si a ales sa transforme vulpea in animal domestic.
Un animal nu poate fi imblanzit de pe o zi pe alta. Dureaza generatii intregi pana o specie poate deveni animal domestic, asa cum s-a intamplat in cazul cainilor si pisicilor. Cel mai bun prieten al omului a ajuns animal domestic dupa mii de ani de reproducere selectiva, iar geneticianul rus Dmitry K. Belyaev a reusit sa comprime intregul proces in cateva decenii, in cazul vulpilor.
Citeste si: Ii iubesti sau poate chiar detii unul, dar stiai acest lucru? Cum au fost imblanziti cainii
Belyaev a deschis o ferma de vulpi in Novosibirsk, la sfarsitul anilor 50, atunci cand URSS interzicea experimentele genetice. Belyaev si echipa lui au sustinut ca cresc vulpile pentru a le vinde blana cand, de fapt, incercau sa afle o veriga cheie a evolutiei, potrivit BBC.
Echipa de cercetatori condusa de Belyaev a selectat 100 de femele si 30 de masculi ce nu reactionau violent la prezenta oamenilor. Dupa ce acestia au facut pui, cercetatorii interactionau cu ei potrivit unui program bine pus la punct si ii hraneau direct cu mana. Din noua generatie, au fost din nou selectate doar vulpile ce indicau ca accepta cu usurinta prezenta oamenilor.
Procesul a continuat pana cand cercetatorii au reusit sa obtina vulpi ce se comportau precum cainii. Dadeau din coada atunci cand se apropia un om cunoscut, scoteau zgomote de bucurie (ce nu au fost observate in vulpile salbatice vreodata) si se lasau mangaiate fara problema.
Citeste si: 6 obiceiuri bizare ale pisicilor explicate. De ce se comporta asa felina ta
Factorul important ce a determinat transformarea acestor vulpi in animale domestice a fost predilectia lor spre imblanzire. Exemplare mai calme, mai curioase si mai blande au fost cele selectate sa se reproduca in continuare, ceea ce e continuat ciclul imblanzirii.
Nu doar comportamentul vulpilor crescute de echipa lui Belyaev s-a schimbat. Ele au inceput sa aiba urechile putin mai lasate (precum cainii), cozile mai crete (precum porcii) si si-au schimbat culoare blanii pentru a deveni, pe scurt, mai dragute pentru oameni.
Cercetatorii au observat si schimbari hormonale: nivel mai mare de serotonina (ce poate inhiba comportamentul agresiv al animalelor).
Dupa ce Belyaev a incetat din viata, experimentul lui a continuat. In 2016 traiau pe ferma 270 de femele si 70 de masculi, ce fac parte din ultimul lot de vulpi imblanzite.
Rezultatele au incantat lumea academica, pentru ca experimentul a aratat modul in care animalele pot fi imblanzite si poate oferi raspunsuri despre propria noastra evolutie.
“Intotdeauna am asumat ca inteligenta noastra e responsabila pentru succesul oamenilor,” a declarat Brian Hare, profesor de antropologie evolutiva la Universitatea Duke. “Dar daca nu s-a intamplat asa? E posibil ca, asa cum s-a intamplat cu vulpile si cainii, intai am devenit mai pietenosi, dupa care ne-am desteptat accidental.”
Citeste si: Cainii nascuti primavara, “ca lupii”, sunt mai sanatosi
Experimentul cu vulpile va continua si exemplarele de pe ferma reprezinta singurul caz de vulpi cu adevarat imblanzite din lume. Procesul de imblanzire dureaza zeci de ani, iar animalele salbatice nu trebuie tinute ca animale de companie, pentru ca atat el, cat si stapanul iresponsabil ar avea de suferit.
- Te-ar putea interesa si:
- O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
- Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile patrupedului
- Pui de vulpe malnutrit, salvat de poliţiştii din Arad. A fost găsit în curtea unui imobil