Psihologii au făcut public un nou studiu despre comportamentul pisicilor care te va ajuta să verifici dacă pisica ta este... ”psihopată” sau nu.
Animalele de companie pot avea uneori un comportament ciudat și nu mereu ne dăm seama ce vor de fapt aceste ființe să ne transmită. Astfel că mai mulți psihilogi au conceput un studiu despre comportamentul pisicilor care te va ajuta să verifici dacă felina ta este sau nu psihopată, bazându-te pe reacțiile acesteia.
Cercetătorii au studiat relațiile dintre mii de pisici și stăpânii lor pentru a dezvolta un chestionar detaliat pe care îl poți folosi pentru a îți analiza animalul de companie. Acesta vine sub forma a 46 de declarații de la stăpâni, iar psihologii au oferit explicații pe baza acestora.
Unele dintre aceste declarații sunt: „Pisica mea își chinuie prada în loc să o omoare imediat”, „Pisica mea miaună foarte tare, fără un motiv aparent”, „Pisica mea este foarte agitată”.
Rezultatele acestui studiu vor ajuta stăpânii să-și dea seama despre tulburările de personalitate ale pisicilor lor. Dacă pisica este derutată, posibil aceasta să aibă o lipsă de empatie și agresivitate insensibilă. Dezinhibarea poate însemna că felina are probleme cu controlul comportamentului ei. Dacă este prea îndrăzneață, acest lucru poate însemna nevoia de dominație socială și nivel scăzut de frică. De asemenea, studiul mai măsoară cât de neprietenos este animalul de companie față de alți oameni și chiar și de alte animale de companie, potrivit Daily Mail.
Denumit CAT-Tri+, acesta este primul instrument disponibil pentru măsurarea psihopatiei la pisici, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Liverpool și Universitatea John Moores din Liverpool. Cercetătorul principal Rebecca Evans a spus: „Noi credem că, la fel ca orice altă trăsătură de personalitate, psihopatia se află în toate pisicile, însă unele vor avea un nivel mai ridicat decât altele. Este probabil ca toate pisicile să aibă un element de psihopatie, acest lucru venind de la strămoșii lor care foloseau aceasta caracteristă a personalității pentru hrană, teritoriu și oportunități de împerechere.”
Această cercetare va îmbunătăți relațiile dintre animale și stăpânii lor
Cercetătorii speră că studiul va ajuta la îmbunătățirea relațiilor dintre pisici și stăpânii lor, dar și la reducerea numărului de animale de companie care ajung în adăposturi.
Rebecca Evans, psiholog la Universitatea Liverpool, a spus că acest chestionar poate fi folosit de proprietari sau veterinari pentru a evidenția comportamentele nedorite și pentru a ajuta pisicile să-și găsească un mediu potrivit caracterului lor.
Citește și: Momentul în care o pisică descoperă prăjitorul de pâine a devenit viral. Ce a făcut felina
„O pisică care are un nivel mare de îndrăzneală trebuie să aibă stâlpi înalți pentru zgârieturi, deoarece articolele Cat-Tri+ sugerează că unei pisici îndrăznețe îi va plăcea să se cațăre și să exploreze. Îmbunătățirea mediului în care trăiesc pisicile pot reduce comportamentele agresive față de oameni, de alte animale sau de lucrurile materiale.”, a declarat aceasta.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul emoționant când o pisică dispărută se întoarce acasă, surprins pe camera de supraveghere: „Am început să plâng”
- Liliecii au o viaţă socială complexă. Cercetătorii susțin că aceștia împart hrana şi își menţin în mod activ prieteniile
- Tu știai asta? Furnicile pot efectua amputaţii salvatoare pe colegii de muşuroi răniţi