Mai multe imagini cu două maimuțe din specia Tamarin i-au surprins pe internauți. Această rasă de maimuțe este pe cale de dispariție, existând în prezent doar 6.000 de exemplare în sălbăticie.
Cu toate acestea, un fotograf amator a reușit să surprinsă câteva fotografii cu o pereche de gemeni Tamarini, care s-au născut la Grădina Zoologică San Antonio din Texas, pe 27 noiembrie. Tamarinii sunt pe cale critică de dispariție. Au mai rămas doar 6.000 de exemplare în sălbăticie și se găsesc doar în Columbia, unde trăiesc în mijlocul pădurii tropicale amazoniene.
Această maimuță cântărește mai puțin de 0,5 kg, fiind unul dintre cele mai mici primate din lume. Tamarinul cu creastă albă este recunoscut ușor după creasta lungă, albă, care se extinde de la frunte până la umeri. Ele trăiesc în grupuri variind de la 2 la 19 indivizi. Cu toate acestea, cele mai frecvente dimensiuni de grup sunt de la 3-9 indivizi. Aceste grupuri constau dintr-o pereche dominantă de împerechere, din puii lor și de câteva animale subordonate sau tinere de ambele sexe. Acești membri subordonați tind să formeze grupuri mici și să migreze în și din afara grupului principal.
Tamarinii cu creastă albă au un sistem de reproducere monogam. Femelele sunt active sezonier prin reproducere. Maturitatea sexuală este atinsă la 18 luni la femele și la 24 de luni la masculi. Saguinus oedipus dă naștere unor gemeni non-identici de două ori pe an.
Citește și: Această maimuță a uimit întreg internetul cu iubirea ei: „Oamenii ar trebui să învețe de la ea”
Specia se găsește în marginile pădurilor tropicale și în pădurile secundare din nord-vestul Columbiei, unde este arboreală și diurnă. Tamarinii sunt în primul rând insectivore, insectele reprezentând 40% din dieta lor. Ei consumă, de asemenea, o cantitate mare de fructe care reprezintă 38,4% din dieta lor.
Populația sălbatică este estimată la 6.000 de indivizi, cu 2.000 de adulți. Această specie este critic periclitată și a fost listată în “Cele mai periculoase primate din lume între 2008 și 2012”. Publicația enumeră speciile de primate extrem de periclitate și este eliberată la fiecare doi ani de către Comisia Internațională pentru Conservarea Naturii Speciilor de Supraviețuire Primate Specialist Group.
- Te-ar putea interesa si:
- O femeie a fost la un pas să-și piardă degetul, după ce o maimuță a crezut că unghia ei este o arahidă. Imaginile sunt virale
- O maimuţă în vârstă de 43 de ani îl bate pe ”boss”-ul final din Minecraft. Imaginile sunt virale pe YouTube
- O femeie nu mai are voie să dețină animale de companie, după ce a drogat o maimuță și a aruncat-o în toaletă. Interdicția este pe viață