shutterstock_708732331

Putem lua coronavirus de la câini?

Proprietarii de câini se confruntă cu un risc crescut  de infectare cu virusul SARS-CoV-2, acesta fiind cu 78 la sută mai mare decât în cazul persoanelor obișnuite. De asemenea, livrările de produse alimentare la domiciliu dublează riscul, arată un studiu realizat de Universitatea din Granada și Școala Andaluză de Sănătate Publică din Spania.

Cercetătorii spanioli au analizat modul în care diferite comportamente modifică probabilitatea oamenilor de a contracta virusul și au descoperit că livrările la domiciliu și plimbatul câinilor au un efect semnificativ.

Ei au sugerat ca patrupezii pt propaga răspândirea virusului prin atingerea suprafețelor contaminate, transmițându-l apoi proprierarilor lor.  Totuși, experții nu cunosc, deocamdată, cât de mult răspândesc animalele virusul.  De-a lungul timpului, însă,  au fost câteva cazuri de coronavirus confirmate la pisici și câini, care au contractat virusul în urma contactului cu alte specii. 

Citește și: Momentul în care o pisică maidaneză a apărut la ușa femeii care o hrănea zi de zi cu puii ei. Imaginile sunt virale

Oamenii de știință care au efectuat studiul susțin că proprietarii de câini ar trebui să fie foarte atenți în ceea ce privește igiena în timpul și după ce au scos animlele în aer liber.

Cercetătorii au realizat un studiu pe 2.086 de persoane din Spania, dintre care aproximativ 41% aveau vârsta între 40 și 54 de ani.

Oamenii au fost întrebați ce au făcut în timpul pandemiei și dacă au avut coronavirus, iar apoi cercetătorii au comparat rezultatul pentru a stabili care dintre activități au fost cele mai riscante. Astfel, s-a constatat că 98 de persoane au fost infectate cu COVID-19, adică 4,9% din grup.

Livrările de la supermarket reprezintă un risc crescut de infectare, cu 94% mai periculos decât mersul efectiv la magazin. Lucratul la birou, în loc de acasă, a determinat de asemenea o creștere a riscului cu 76% - au mai constatat cercetările.

"Rezultatele cercetării noastre reprezintă un avertisment în ceea ce privește numeroasele contaminări în rândul proprietarilor de câini", a declarat profesorul Cristina Sánchez González.

"Motivul pentru care riscul de infectare este mai mare nu a fost încă elucidat. Având în vedere deficitul de resurse în diagnosticarea SARS-CoV-2 la om, este puțin probabil ca acest lucru să se poată face și pentru câini.", a mai explicat profesorul. 

Citește și: Parazitul “vampir” care devorează limba gazdei și o înlocuiește. Ce animale atacă

Profesorul Sánchez González a declarat că nu există suficiente informații pentru a putea spune dacă animalele răspândesc virusul la fel ca oamenii sau pur și simplu au venit în contact cu suprafețe și apoi au luat virusul.

Este posibil ca virusul să se răspândească prin fecalele lor”, a adăugat ea.

Studiul susține că nu are sens ca, de teama răspândirii virusului, să se închidă locurile de joacă, iar parcurile pentru câini să rămână deschise, cu atât mai mult cu cât aceștia pot răspândi virusul.

"În mijlocul unei pandemii și în absența unui tratament sau a unui vaccin eficient, măsurile de igienă preventivă sunt singura salvare, iar aceste măsuri ar trebui aplicate și câinilor, care, potrivit studiului nostru, par să crească direct sau indirect riscul de contaminare", a mai adăugat profesoara Sánchez González.

Studiul a fost publicat în revista Environmental Research.

POȚI LUA COVID-19 DE LA ANIMALUL TĂU DE COMPANIE?

Animalele au sau nu coronavirus?

Șansa ca câinele dumneavoastră să se infecteze cu virusul Covid-19 este foarte mică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge, a declarat: "În ciuda faptului că milioane de oameni au avut Covid-19, numărul de animale de companie bolnave sau infectate este încă mic.”

Câinii și pisicile noastre pot lua Covid-19 atunci când locuiesc cu noi, dar lucrul acesta se întâmplă foarte rar."

Oamenii de știință spun că animalele de companie nu par să se îmbolnăvească de Covid-19, iar diverse organizații de animale de companie și organizații de caritate spun că nu trebuie să ne facem griji.

Primul câine din lume care a avut coronavirusul a murit fără să fi fost bolnav în prealabil și s-a întors acasă la proprietarul său din Hong Kong. Proprietarul, în vârstă de 17 ani, nu a permis să i se facă patrupedului autopsia, așadar cauza exactă a decesului a rămas necunoscută.

Cum ar putea animalele să se infecteze?

Animalele ar putea lua virusul exact ca oamenii, prin căile respiratorii.

"Pisicile se pot infecta cu doze mari de virus de la proprietarii lor, atunci când aceștia au fost infectați., a precizat Profesorul Wood.

Greutatea unei pisici fața de cea a unui om presupune o respirație mult mai mică în comparație cu cea a unui om.

"În plus, pisicile sunt mai predispuse să ia infecția de la stăpân și nu invers."

Atunci când animalele de companie au virusul, acestea au simptomele unei afecțiuni respiratorii.

Downing Street spune că prima pisică infectată în Anglia a avut simptome de infecție respiratorie, cu descărcări nazale și dificultatea de a respira.

Oamenii de știință au arătat că pisicile, dihorii și hamsterii sunt mai predispuși la SARS-CoV-2 spre deosebire de rațe, găini și porci care nu par să fie.

Profesorul William Weir, de la Școala de Medicină Veterinară a Universității din Glasgow, a declarat că: "nu se cunoaște semnificația SARS-CoV-2 ca agent patogen la felină sau canin".

El a mai adăugat că nu există rapoarte care să ateste faptul că virusul trece de la câini la pisici sau invers.

Pot lua oamenii COVID-19 de la animale?

Nu există nicio dovadă că omul ar putea lua coronavirus de la un animal în același mod în care îl ia de la un alt om.

Covid-19 se răspândește în principal prin intermediul picăturilor produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.

Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea Nottingham, a declarat că animalele de companie produc "un nivel foarte scăzut al virusului" în comparație cu oamenii.

Oricum, în cazul în care un animal de companie este testat ca fiind pozitiv, proprietarul a avut primul virusul.

"În prezent, nu există dovezi clare prin care să se demonstreze că pisicile, câinii sau alte animale domestice joacă un rol în infectările umane cu SARS-CoV-2.", a spus Profesorul Weir.

Un raport oficial al acestui veterinar de top din Marea Britanie arăta că animalele de companie pot purta virusul pe blană și astfel există riscul de a răspândi boala de la o persoană la alta.

Profesorul Weir preciza: Contactul, precum îmbrățișările, îngrijirea, hrănirea și permiterea animalelor să împartă mâncarea cu altele, ar putea duce la răspândirea virusului.

Documentul, elaborat de directorul veterinar al Regatului Unit, a fost examinat pe 30 aprilie în cadrul unei reuniuni a Grupului consultativ științific pentru situații de urgență (SAGE) al guvernului.

Raportul acestuia avertiza că virusul ar putea supraviețui pe blana animalului de companie, ceea ce înseamnă că: "este posibil ca animalul să fie asemeni unui obiect infectat timp de cel puțin câteva ore și să dea astfel virusul persoanelor din gospodărie", a spus directorul veterinar al Regatului Unit.

Acesta a adăugat că, pentru a preveni răspândirea virusului, proprietarii de animale de companie care au simptome nu ar trebui să lase câinele sau pisica să intre în contact cu alte persoane.

Ce măsuri de prevenție ar trebui să luăm atunci când intrăm în contact cu animalele?

Dacă sunteți bolnav cu Covid-19 se recomandă să limitați contactul cu câinele dumneavoastră.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susține că: "Se recomandă ca, până când vor exista mai multe informații despre virus, persoanele bolnave să limiteze contactul cu animalele. Acest lucru vă poate ajuta să rămâneți sănătoși atât pe dumneavoastră, cât și animalele dumneavoastră."

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să fii în siguranță în preajma animalelor de companie:

  • Spală-te pe mâini după atingerea animalelor, a alimentelor, deșeurilor sau proviziilor acestora.

  • Practică o bună igienă pentru animalele de companie și curăță după ele în mod corespunzător.

  • Duceți în mod regulat animalele de companie la veterinar și puneți întrebări legate de de sănătatea acestora.

Credit foto: Shutterstock 

 

Te-ar putea interesa si:
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e cadou de ziua mea”
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari

Programul Zilei

Sâmbătă23.11
Duminică24.11
Luni25.11
Marți26.11
Miercuri27.11
Joi28.11
Vineri29.11
08:00 intalniri spectaculoase
08:55 Vidre de oras
09:46 Viata secreta a padurii
10:30 Minunile oceanului
10:57 Minunile oceanului
11:24 Camera de garda a salbaticiei
12:13 Taramul marilor feline
13:01 Digi Animal Club
13:35 Batalia masculilor alfa
14:05 Batalia masculilor alfa
14:30 Doamna cu babuinii
15:30 Prietenii surprinzatoare
16:20 Un an salbatic
17:20 Vidre de oras
18:15 Camera de garda a salbaticiei
19:05 Taramul marilor feline
20:00 Batalia masculilor alfa
20:30 Batalia masculilor alfa
21:00 Povesti din zona temperata
22:00 Regulile vietii
22:55 intalniri spectaculoase
23:50 Un an salbatic
00:45 Prietenii surprinzatoare
08:00 intalniri spectaculoase
08:51 Vidre de oras
09:42 Povesti din zona temperata
10:33 Digi Animal Club
11:05 Regulile vietii
12:00 Camera de garda a salbaticiei
12:55 Taramul marilor feline
13:45 Batalia masculilor alfa
14:10 Batalia masculilor alfa
14:35 Miami Wild
15:30 Prietenii surprinzatoare
16:20 Cercul magic al recifului
17:20 Vidre de oras
18:15 Camera de garda a salbaticiei
19:05 Taramul marilor feline
20:00 Pisi 112
20:30 Pisi 112
21:50 Ilegal
22:00 Minunile oceanului
22:30 Minunile oceanului
23:00 intalniri spectaculoase
23:55 Cercul magic al recifului
00:55 Prietenii surprinzatoare
08:00 intalniri spectaculoase
08:55 Vidre de oras
10:40 Minunile oceanului
11:10 Minunile oceanului
11:40 Camera de garda a salbaticiei
12:35 Taramul marilor feline
13:30 Pisi 112
14:00 Pisi 112
14:25 Lacul Balaton: Un paradis european
15:15 Viata secreta a rechinilor
15:30 Un an salbatic
16:20 Cercul magic al recifului
17:20 Vidre de oras
18:15 Camera de garda a salbaticiei
19:10 Anotimpurile salbatice ale Americii
20:00 Pisi 112
20:30 Pisi 112
21:00 Misiunea: Rechinii
21:30 Misiunea: Rechinii
22:00 Calendarul Naturii
22:55 intalniri spectaculoase
23:50 Cercul magic al recifului
00:50 Un an salbatic
08:00 intalniri spectaculoase
08:55 Vidre de oras
09:50 Misiunea: Rechinii
10:20 Misiunea: Rechinii
10:55 Calendarul Naturii
11:45 Camera de garda a salbaticiei
12:40 Anotimpurile salbatice ale Americii
13:35 Pisi 112
14:05 Pisi 112
14:35 Farmecul naturii
15:30 Un an salbatic
16:20 Cercul magic al recifului
17:20 Vidre de oras
18:15 Camera de garda a salbaticiei
19:10 Anotimpurile salbatice ale Americii
20:00 Pisi 112
20:30 Pisi 112
21:00 De vazut intr-o viata
22:00 Calendarul Naturii
22:55 Ciudateniile naturii
23:50 Cercul magic al recifului
00:50 Un an salbatic
08:00 Ciudateniile naturii
08:55 Vidre de oras
09:50 De vazut intr-o viata
10:45 Calendarul Naturii
11:35 Camera de garda a salbaticiei
12:30 Anotimpurile salbatice ale Americii
13:25 Pisi 112
13:55 Pisi 112
14:25 O planeta in miscare
15:15 Viata secreta a rechinilor
15:30 Un an salbatic
16:20 Cercul magic al recifului
17:20 Vidre de oras
18:15 Camera de garda a salbaticiei
19:10 Anotimpurile salbatice ale Americii
20:00 Pisi 112
20:30 Pisi 112
21:00 Misiunea: Rechinii
21:30 Misiunea: Rechinii
22:00 Calendarul Naturii
22:55 Ciudateniile naturii
23:50 Cercul magic al recifului
00:50 Un an salbatic
08:00 Ciudateniile naturii
08:55 Vidre de oras
09:50 Misiunea: Rechinii
10:25 Misiunea: Rechinii
11:00 Calendarul Naturii
11:50 Camera de garda a salbaticiei
12:45 Anotimpurile salbatice ale Americii
13:35 Pisi 112
14:05 Pisi 112
14:30 Regele Hipopotam
15:30 Un an salbatic
16:25 Peninsula: Povesti iberice
17:20 Urangutan in devenire
18:15 Migratii
19:10 Anotimpurile salbatice ale Americii
20:00 Pisi 112
20:30 Pisi 112
21:00 Viata secreta a padurii
21:50 Ilegal
22:00 Apele hipopotamului
22:55 Ciudateniile naturii
23:50 Peninsula: Povesti iberice
00:45 Un an salbatic
08:00 Ciudateniile naturii
08:55 Urangutan in devenire
09:50 Viata secreta a padurii
10:40 Apele hipopotamului
11:35 Migratii
12:30 Anotimpurile salbatice ale Americii
13:25 Pisi 112
13:55 Pisi 112
14:25 Minunatii porci
15:15 Viata secreta a rechinilor
15:30 Un an salbatic
16:20 Peninsula: Povesti iberice
17:15 Urangutan in devenire
18:05 Migratii
19:00 Maremma: Taramul neimblanzit al Italiei
20:00 Vanatorii marilor
20:30 Vanatorii marilor
21:00 Viata secreta a padurii
21:45 Ilegal
22:00 Minunile oceanului
22:30 Minunile oceanului
23:00 Ciudateniile naturii
23:55 Peninsula: Povesti iberice
00:45 Un an salbatic
00:50 Un an salbatic

Partenerii noștri

Șarpe/ Shutterstock

Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii pentru acest...

Angajații unui magazin din Hilo, Hawaii, au avut parte de o surpriză neașteptată în pregătirea...