Sute de mii de rechini sunt în pericol din cauza coronavirusului, întrucât aceștia ar putea fi uciși pentru a fi folosiți pentru producerea de vaccin împotriva Covid-19.
Ecologiștii atrag atenția asupra faptului că mai bine de 250.000 de rechini ar putea fi uciși în perioada următoare pentru uleiul produs în ficatul lor. Squalenul este un ulei natural, despre care experții în medicina naturistă susțin că sporește eficacitatea unui vaccin prin crearea unui răspuns imun mai puternic.
Potrivit Mirror, compania farmaceutică GlaxoSmithKline folosește squalen de rechin pentru obținerea vaccinurilor antigripale. Reprezentanții companiei au anunțat că va produce un miliard de doze din acest adjuvant pentru utilizarea potențială în vaccinurile împotriva coronavirusului în luna mai, motiv pentru care ecologiștii se tem că sute de mii de rechini vor fi uciși.
Pentru a extrage o tonă de squalen sunt necesare aproximativ 3.000 de rechini, iar membrii Shark Allies, un grup din California susține că dacă populația lumii ar primi o doză dintr-un vaccin COVID-19 care conține ulei de ficat, aproximativ 250.000 de rechini ar trebui sacrificați, în funcție de cantitatea de squalen utilizată.
Cum știi că patrupedul tău suferă de glaucom. Simptomele pe care n-ar trebui să le ignori
Situația ar putea fi și mai gravă dacă vor fi necesare două doze pentru a imuniza populația globală, întrucât numărul rechinilor uciși ar putea ajunge la 500.000.
Potrivit estimărilor făcute de ecologiști, aproximativ trei milioane de rechini sunt uciși în fiecare an pentru squalen, care este, de asemenea, utilizat în cosmetice și ulei de mașini. Creșterea bruscă a cererii de ulei de ficat ar putea amenința populațiile de rechini, întrucât multe specii bogate în squalene, cum ar fi rechinul gulper, sunt deja vulnerabile.
Pentru a preveni acest lucru, însă, oamenii de știință vor să găsească o alternativă pentru a înlocui acest ulei, și anume încearcă să obțină o versiune sintetică din trestie de zahăr fermentată.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
- „Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
- A lăsat geamul mașinii deschis peste noapte, iar când s-a trezit a găsit animalul atârnat de volan: „Noroc că se mișcă greu”