Numeroase specii sunt pe cale de disparitie din cauza neglijentei umane, insa putine dintre ele sunt incluse pe lista de extinctie inainte sa moara absolut toate exemplarele. Majoritatea acestor vietuitoare traiesc in locuri izolate sau greu de accesat, asa ca verificarea statului lor e ingreunata de mediu sau de propriile capacitati de camuflare, scrie National Geographic.
Vietuitoarele ce “reapar” dupa ce sunt declarate disparute fac parte din “taxonul Lazar”, ce include aproape 350 de specii.
Unele dintre aceste vietuitoare sunt atat de greu de gasit incat cercetatori nu pot determina daca mai exista un singur exemplar al speciei (asa cum s-a intamplat in cazul broastei testoase Singuraticului George). Altele au avut parte de ajutorul specialistilor si de programe speciale pentru a-si putea creste populatia.
Iata 8 specii care au reaparut dupa ce au fost considerate disparute:
Chelonoidis phantasticus (broasca testoasa Fernandina)
O broasca testoasa renumita, ce a fost considerata disparuta timp de un secol, a fost regasita pe insula Fernandina, din Galapagos. Descoperirea a uimit lumea stiintifica si cercetatorii spera ca specia isi va reveni treptat.
Citeste si: Specii disparute in 2018. Animalele care nu mai pot fi gasite in natura
Pana acum a fost identificata o singura femela, insa cercetatorii cred ca exista mai multe exemplare pe Insula Fernandina.
Pterodroma cahow (petrelul de Bermuda)
Timp de 330, s-a crezut ca specia a disparut. In 1951, 36 de Pterodroma cahow, un tip de petrel, au fost descoperiti pe Insula Nonsuch. Specialistii au intervenit imediat si au protejat pasarile si cuiburile lor. In acest moment, exista 131 de perechi ce se pot reproduce si 71 de pui au eclozat anul trecut.
“E o recuperare continua,” a declarat Jeremy Madeiros, ce se ocupa de protejarea speciei. “Si e un exemplu pentru speciile in pericol din toata lumea, intr-o era in care distrugerea habitatului ameninta mai multe specii ca niciodata.”
Urmareste live un cuib de petrei de Bermuda in video-ul de jos:
Equus ferus caballus (calul caspic)
Redescoperirea acestei specii e putin diferita fata de cea a altor “specii Lazar”. Louise Laylin s-a casatorit cu un aristrocrat iranian in 1957 si a vrut sa deschida un centru ecvestru pentru copii in Tehran. Pentru ca nu era multumita de caii pe care ii avea, a pornit intr-o expeditie in muntii din apropierea Marii Caspice, unde a gasit trei exemplare ale speciei.
Equus ferus caballus si-a frevenit treptat si a ajuns pana si in centrele ecvestre din Missouri si California, SUA.
Citeste si: Melcul George, ultimul exemplar al speciei sale, a murit. Ce varsta avea
Coelacanthiformes (celacant)
In 1938, naturalista Marjorie Courtenay-Latimer a salvat un celacant irizat dintr-o pescarie din Africa de Sud. Asa a fost gasit un exemplar Coelacanthiformes. Expertii credeau ca acest gen a disparut in ruma cu 66 de milioane de ani, in urma cataclismului ce a omorat dinozaurii, insa, pana acum, au fost gasite 90 de specii de Coelacanthiformes in intreaga lume.
Porphyrio hochstetteri (takahe)
Takahe de Noua Zeelanda e o specie de pasare ce nu poate zbura, pe care specialistii o credeau disparuta de 50 de ani pana cand exploratorii au gasit-o in apropierea Lacului Orbell din Parcul National Fiordland.
Din acel punct, a fost fondat Programul de Recuperare a Takahe si in 2018 au fost eliberate 30 de exemplare in natura pentru prima data in 100 de ani.
Phoboscincus bocourti (soparla Scincidae) si Correlophus ciliatus (gecko crestat)
Arhipelagul din Noua Caledonia are unul dintre cele mai diverse recife din lume si doua “specii Lazar”. Phoboscincus bocourti a fost observat ultima data in 1827, inainte sa fie reperat din nou in 2003, pe Insule Pinilor. Gecko-ul crestat a fost redescoperit in 1994 pe aceeasi insula, dupa ce a fost declarat disparut timp de un secol.
Gastrotheca cornuta (broasca marsupiala cu coarne)
Amfibianul a fost considerat disparut timp de un deceniu inainte sa fie regasit in jungla din Ecuador. Creatura neobisnuita e renumita la nivel mondial datorita infatisarii inedite si a modului in care se reproduce
O echipa de biologi a gasit broasca cu coarne in timp ce explora regiunea Choco din vestul Ecuadorului, langa Rezervatia Ecologica Cotacachi-Cayapas. Biologii au auzit zgomote pe care nu le-au recunoscut, asa ca si-au redirectionat lanternele catre palmieri
Cand au vazut specia Gastrotheca cornuta, un tip de broasca marsupiala cu coarne, “am fost atat de incantati incat am inceput sa sarim de fericire,” a declarat Sebastian di Domenico, un membru al echipei. Biologii au reusit sa adune patru exemplare, dintre care o femela gestanta, ceea ce sugereaza ca exista o populatie sanatoasa in acea regiune.
Citeste si: Rechinul alb a fost inlocuit de o noua specie pe coasta africana. Ce rechin domina apele sudice
Catagonus wagneri (tagua)
Multi au crezut ca micul mamifer asemanator cu un porc a disparut in Holocen, insa in 1974, Ralph M. Wetzel a redescoperit specia in Gran Cacho, o regiunea intre Paraguay, Argentina si Bolivia. Cateva exemplare traiesc in salbaticie, in paduri de arbusti cu tepi, ce protejeaza aceasta “specie Lazar” de jaguari, pume si vanatori locali.