Animalele ce traiesc in desert au evoluat sa supravietuiasca temperaturilor extreme. Serpii cu clopotei, iepurii, liliecii, vulpile si multe alte vietuitoare s-au adaptat la conditiile desertice cu ajutorul unor metode impresionante, scrie National Geographic.
Unele reptile si mamifere ce traiesc in desert sunt crepusculare (active mai ales la apus si rasarit), asa ca dorm in timpul zilei, cand temperaturile sunt extrem de ridicate. Alte animale desertice, precum liliecii si vulpile gri, sunt nocturne si ies din barlog doar dupa lasarea serii.
Pentru a-si regla temperatura corpului, pasarile urubu cu cap rosu si vulturii negri urineaza pe propriile picioare. Pe masura ce apa din urina se evapora, se racoresc. Sobolanii-cangur traiesc in barloguri sapate adanc in pamant, unde sunt paziti de temperatura ridicata din timpul zilei si pot recicla umezeala cauzata de propriile respiratii. Toata apa pe care o consuma provine din semintele pe care le aduna in barlog. Reptilele Heloderma suspectum aduna apa in vezica si o consuma in timpul verilor calduroase.
Citeste si: Cum au devenit oceanele medii ostile pentru animalele marine
Chiar daca desertul pare, la prima vedere, un mediu ostil, mai ales in comparatie cu padurile tropicale, oceanul etc., nu e atat de diferit fata de alte habitate, potrivit Karlei Moeller, fiziolog din cadrul Universitatii din Arizona.
“Nu e ca si cum e mai greu pentru aceste animale sa traiasca in desert decat e pentru pesti sa traiasca in ocean,” a declarat Moeller. Fie ca o specie s-a extins in desert, fie mediul ei s-a transformat in desert de-a lungul timpului, e vorba de capacitatea animalelor de a se adapta la habitate. “Nu e ca si cum abia mai rezista.”
Citeste si: Animalul cu cele mai mari urechi in raport cu trupul. E special pe Terra
In ciuda faptului ca multe animale par sa se fereasca de caldura, multe specii desertice au nevoie de temperaturi ridicate. Heloderma suspectum, de exemplu, prefera temperaturi de aproape 29 de grade. Chiar daca barlogurile nu sunt in soare, temperatura din ele poate atinge 30 de grade Celsius.
Viata animalelor din desert e in pericol din cauza incalzirii globale, ce prelungeste perioadele de seceta si creste temperaturile. In Parcul National al Copacilor Joshua din California, SUA, 88% din habitatul testoaselor de desert va fi distrus daca temperaturile vor creste cu doar 3.6 grade Fahrenheit si specia se afla deja pe cale de disparitie.
- Te-ar putea interesa si:
- Aproape 100 de balene au format o inimă în ocean, înainte să eșueze pe plajă: „Este o priveliște incredibilă de văzut”
- Spectacol în Golful Monterey! O balenă i-a întâmpinat entuziasmată pe pasagerii unei nave. Imaginile sunt uimitoare
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale