Multe animale isi curata periodic adapostul, cu ajutorul unor metode inedite, fie pentru a se proteja de boli, fie pentru a se asigura ca au sanse mai bune de a prinde prada sau de a atrage un partener, scrie Science Alert.
La fel ca in cazul trasaturilor fizice, anumite trasaturi comportamentale nu sunt influentate doar de mediu, ci pot fi si mostenite. Unele insusiri, precum curatarea adapostului, ajuta indivizii sa aiba sansa mai mare de reproducere si de continuarea a genelor.
5 animale ce isi curata adapostul
Serpii cu clopotei
Desi nu au brate, serpii cu clopotei isi folosesc capul tringhiular si muschii puternici pentru a da la o parte iarba si alta flora ce ar putea impiedica o vanatoare de succes.
Reptilele au grija de teritoriul lor de vanatoare pentru a avea o cale sigura catre prada lor, aspect extrem de important daca luam in calcul faptul ca nu isi pot schimba directia dupa ce au pornit un atac.
Citeste si: VIDEO: Un barbat din Texas a gasit 45 de serpi cu clopotei sub o casa. Cum a reactionat
Pasarile cantatoare
Pasarile cantatoare sunt cunoscute pentru un comportament de curatare mai putin obisnuit. Ele aduna excrementele puilor si le arunca in afara cuibului, precum si mancarea ce nu a fost consumata sau puii ce au decedat. Acest comportament le ajuta sa previna infectiile si cuibul va fi mai greu de localizat de catre pradatori.
Citeste si: Top 5 pasari care pot “vorbi”. Ce pasare poate imita vocea umana
Furnicile
Riscul unei infectii e cu atat mai mare in cazul animalelor sociale, asa ca furnicile, albinele sau alte vietuitoare ce traiesc impreuna in grupuri mari si spatii mici depun eforturi considerabile pentru a-si curata adapostul.
Unele specii de furnici isi cara mortii in afara musuroiului, pentru a preveni bolile contagioase. Furnicile saritoare indiene (Harpegnathos saltator) au o metoda si mai nebosnuita - musuroiul lor include o camera de “gunoi”, in care depoziteaza mortii, prada neconsumata si excrementele. Aceasta camera e “dotata” si cu viermi, ce consuma gunoiul.
Citeste si: Specia de furnici ce colectioneaza craniile inamicilor ucisi. Motivul macabru pentru care le pastreaza
Cartitele-sobolan goale
Micul mamifer Heterocephalus glaber traieste sub pamant si are un sistem asemanator cu al furnicilor. Membrii speciei construiesc “toalete” in interiorul barlogului si cand acestea sunt pline, vor fi inchise cu un dop de pamant si o noua camera va fi construita.
Aceste cartite sunt foarte atente si atunci cand sapa tunelurile, ce trebuie sa fie extrem de curate. Indeparteaza pietre, radacini sau orice alt obiect pe care il gasesc.
Citeste si: Top 5 animale extrem de bizare de care nu ai mai auzit pana acum. Ce le face atat de deosebite
Pestii Hypsypops
Atunci cand devin adulti, masculii acestei specii isi aleg o bucata de coral in care vor petrece restul vietii si isi vor creste puii. Pentru a se asigura ca locuinta lor permanenta e in cea mai buna conditie, acesti pesti curata constant zona de Echinoidea, stele de mare, gunoi si fauna marina, cu exceptia unor specii de alge rosii, pe care le “tund” pana au in jur de 3 cm lungime si ce vor forma “cuibul” in care vor fi depuse ouale, de care au in mare parte grija masculii.