Astronauții ar putea crește pești pe lună folosind ouăle transportate de pe Pământ și apa aflată pe suprafața lunară, susțin oamenii de știință.
Ca parte a unui proiect numit Lunar Hatch, experții simulează impactul vibrațiilor cauzate de lansarea unei rachete asupra ouălor de pește fertilizate, pentru a testa rezistenţa lor. Au descoperit că ouăle a două specii de pești - biban european (Dicentrarchus labrax) și milacop (Argyrosomus regius) - au supraviețuit factorilor de stres care au reprodus lansarea navei spațiale rusești Soyuz.
Ouăle de pește ar putea fi transportate pe Lună pentru a înființa o fermă piscicolă care ar ajuta la hrănirea astronauților în următoarele câteva decenii.
„Scopul programului Lunar Hatch este de a fertiliza pe Pământ ouăle de pește de crescătorie care ar ecloza la sosirea la baza lunară”, spun membrii experimentului
Creșterea peștilor pe Lună ar oferi astronauților „aminoacizi esențiali, acizi grași polinesaturați omega-3 și vitamina B12” și o alternativă la produsele liofilizate.
Citeşte şi: Cum se distrează un puști cu patrupedul său de 11 ani. Imaginile au făcut furori pe internet
NASA s-a angajat să trimită din nou un bărbat și o femeie pe Lună până în 2024, în timp ce Agenția Spațială Europeană (ESA) intenționează să construiască un sat lunar până în 2030.
Împreună cu Academia Maritimă a Universității de Stat din California, IFREMER intenționează să lanseze un nanosatelit care conține ouă fertilizate de pește direct de la Stația Spațială Internațională (ISS), anul acesta, înainte de aceste misiuni.
„Am propus ideea de a trimite ouă, nu pești, deoarece ouăle și embrionii sunt foarte puternici”, a declarat autorul studiului Cyrille Przybyla, de la Institutul francez de cercetare pentru exploatarea mării (IFREMER), pentru revista Hakai.
NASA a confirmat în octombrie anul trecut că există apă pe suprafața luminată de soare a Lunii, indicând faptul că este ușor accesibilă și nu doar în craterele adânci, permanent umbrite ale polului sud, așa cum se credea anterior.
Au ales cele două specii de pești pentru experimentele lor pe baza unui număr de factori precum: cerințe modeste de oxigen, producție redusă de dioxid de carbon și un timp scurt de eclozare. Ouăle au fost supuse la un test de stres mecanic, în urma căruia 95% din ouăle de milacop și 72% din ouăle de bigan au eclozat.
Potențial alte specii de pești cu perioade de incubație similare - undeva între patru și șase zile - par a fi candidați buni pentru a supraviețui unei lansări a navei spațiale.
Bunăstarea psihologică a astronauților în timpul misiunilor spațiale lungi ar fi îmbunătățită prin prezența speciilor de animale vii - chiar și ouă de pește, potrivit lui Przybyla.