Sute de balene au esuat pe plaje din intreaga lume in acest an, scrie BBC. Cercetatorii cred ca au aflat in sfarsit ce cauzeaza fenomenul ingrijorator.
Studiul publicat in Proceedings of the Royal Society detaliaza modul in care sonarele inspaimanteaza balenele ce ajung pe plaje. Tipurile de sonar folosite de SUA si NATO cauzeaza boala de decompresie (numita si “boala chesionerilor”) in cazul balenelor. Aceasta conditie afecteaza si scafandrii, din cauza schimbarii de presiune.
Expertii cred ca aceasta boala a afectat si balenele. Frica si stresul suferite de mamiferele marine atunci cand aud sonarul suprima instinctul de scufundare si cauzeaza o crestere a nivelului de nitrogen in corp, ceea ce duce la boala de decompresie.
Sute de balene au esuat din cauza sonarelor
“In apropierea unui sonar sunt stresate si inoata viguros departe de sursa sunetului, asa ca isi schimba tiparul de scufundare,” a declarat Yara Bernaldo de Quirosm, cercetator in cadrul Universitatii din Las Palmas de Gran Canaria, Spania, scrie Daily Mail.
Din cele 121 de astfel de incidente ce au avut loc intre 1960 (de la introducerea tipului de sonar folosit si astazi) si 2004, 40 au avut loc in apropierea activitatilor navale cunoscute.
Unul dintre cele mai ingrijoratoare evenimente de acest fel a avut loc in 2002, cand 14 balene au esuat pe o plaja in apropierea Insulelor Canare, unde avea loc un exercitiu naval NATO.
“La doar cateva ore de la pornirea sonarului, animalele au inceput sa apara pe plaja,” a continuat de Quiros.
Autopsiile au scos la iveala bule de nitrogen in venele balenelor si faptul ca avea creierul grav afectat de hemoragii.
Un studiu din 2003 in Nature a inaintat premisa potrivit careia sonarul afecteaza balenele, ceea ce a dus la interzicerea exercitiilor navale in apropierea Insulelor Canare, insa, pana in acest moment, nu se stia exact ce efecte fiziologice provoaca.
In 2018, 145 de balene au esuat pe o plaja din Noua Zeelanda, spre groaza localnicilor ce nu au mai putut sa le salveze. Nu e singurul incident de acest fel din ultima perioada si cercetatorii vor sa afle daca sonarele au cauzat aceste dezastre biologice.
- Te-ar putea interesa si:
- Două balene beluga, salvate din Ucraina, au ajuns în Valencia. Plombir și Miranda au început să se acomodeze în noua lor casă
- Secretul cântecului balenelor, descoperit. Sistemul unic din laringe
- Spectacol în Golful Monterey! O balenă i-a întâmpinat entuziasmată pe pasagerii unei nave. Imaginile sunt uimitoare