Dupa accidentul nuclear de la Cernobil din 1986, expertii erau ingrijorati ca fauna si flora locale vor suferi mutatii. Dupa 3 decenii, nu se stie exact cum a afectat radiatia animalele, insa numarul lor a crescut, scrie National Geographic.
Intr-un nou studiu, publicat in jurnalul Food Webs, cercetatorii de la Universitatea din Georgia au montat camere ascunse in Zona de excludere de la Cernobil (un perimetru de 30 de km in jurul fostei centrale) pentru a observa cum a evoluat fauna locala.
Cercetatorii au vrut sa determine daca populatia vertebratelor partial necrofage a crescut in ultima perioada. Pentru a putea filma vietuitoarele, expertii au lasat pesti pe post de momeala pe malul apelor din zona.
Citeste si: Lucruri pe care nu le stiai despre vietuitoarele carnivore. Ce rol au pradatorii in ecosistem
Fauna din Zona de excludere de la Cernobil continua sa se dezvolte
Atunci cand au analizat imaginile, cercetatorii au fost surprinsi sa observe 15 vertebrate diferite - 10 mamifere si 5 pasari. Printre mamifere se numara trei specii de soareci, caini enot, lupi, nurca americana si vidra eurasiatica.
Printre pasarile atrase de momeala se numara huhurezi-mici, gaite, cotofene si codalbi. E prima oara cand cercetatorii observa aceste animale in apropierea Cernobil.
“Am vazut dovezi ale diversitatii speciilor salbatice in Zona de excludere de la Cernobil in studiile noastre anterioare, dar e prima data cand vedem codalbi, nurca americana si vidra,” a declarat coautorul studiului, James Beasley.
Citeste si: Un rechin a surprins oamenii de stiinta cu dieta sa - mananca si plante
Intr-un studiu din 2015, Beasley si colegii sai au studiat populatiile abundente de cerbi rosii, mistreti si lupi in Zona de excludere. Pentru noul studiu, echipa a vrut sa se axeze doar pe vertebratele cu diete partial necrofrage, o componenta esentiala a oricarui ecosistem sanatos.
Aproximativ 98% din momeala lasata de cercetatori a fost consumata de animale, in special in apropierea raurilor, unde erau mai usor de observat.
Citeste si: Top 5 animale extrem de bizare de care nu ai mai auzit pana acum. Ce le face atat de deosebite
“E o rata foarte mare de consum necrofag si cum cadavrele lasate au fost consumate de animale terestre sau partial acvatice, am demonstrat ca miscarea resurselor nutritionale intre ecosisteme acvatice si terestre are loc mult mai des decat s-a crezut pana acum” a explicat Beasley.
Studiul demonstreaza ca fauna si flora din Zona de excludere de la Cernobil continua sa se dezvolte, in ciuda nivelului de radiatie ridicat. Mai mult, numeroase specii s-au refugiat in regiune, pentru ca interventia umana e minima.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
- Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți vedea așa ceva”
- Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii