Desi exista milioane de specii pe Terra, unele vietuitoare nu mai au nicio ruda apropiata pe intreaga planeta. Speciile unice pot arata similar cu altele, insa mai multi factori sunt luati in considerare atunci cand se determina familia si genul fiecarei vietuitoare, scrie National Geographic.
Printre vietuitoarele fara nicio alta ruda apropiata, din punct de vedere stiintific, se numara si oamenii. Desi sunt apropiati de cimpanzei, Homo sapiens fac parte din genul Homo, pe cand cimpanzeii sunt in grupul Pan. Toti ceilalti membri ai genului Homo au disparut, precum Homo neanderthalensis.
“Reconstructia Copacului vietii e complicata si poate duce la surprize interesante,” a declarat Alex Dornburg, din cadrul Muzeului de Stiinte Naturale din Carolina de Nord. “Noi informatii ne pot schimba instant intelegerea anumitor relatii.” Analiza ADN, de exemplu, “a scos la iveala fapul ca anumite animale pe care le-am crezut inrudite nu sunt si vice versa.”
Mai mult, definirea “speciei” poate fi complicata. “Bacteriile pot lua gene din mediul lor,” ceea ce estompeaza granitele speciilor lor, potrivit lui Isaac Miller-Crews, student doctorand din cadrul Universitatii din Texas.
Iata speciile unice de pe Terra:
Aardvark
Desi par a fi inrudite cu numeroase alte animale si mult timp au fost considerate apropiate furnicarilor, datorita dietei similare, mamiferele aardvark (Orycteropus afer) s-au separat de familia elefantilor acum 80 de milioane de ani. In acest moment, sunt singurele exemplare in viata ale genului lor si traiesc in centrul Africii.
Citeste si: Top 5 animale extrem de bizare de care nu ai mai auzit pana acum. Ce le face atat de deosebite
Aye Aye
Aceasta primata nocturna avea numeroase rude in trecut. In 1994, au fost gasite fosile ale unor aye-aye giganti in sudul Africii si, in 2018, o noua analiza a unei fosile considerate a apartine unui liliac s-a dovedit a fi o ruda indepartata a micii primate.
Infatisarea speciala a animalelor aye-aye e unul dintre motivele pentru care specia se afla pe cale de disparitie. Localnicii din Madagascar credeau ca aceste vietuitoare minuscule si deloc amenintoarea sunt, de fapt, spirite malefice ce aduc moartea si ca singura solutie pentru a scapa de ghinion e sa omori orice aye-aye pe care il intalnesti.
Citeste si: Una dintre cele mai rare si ciudate specii de primate are un nou membru. Cum arata puiul Tonks
Tuatara
Tuatara nu sunt soparle, in ciuda infatisarii. Aceasta specie exista si pe vremea dinozaurilor si nu mai are nicio ruda in viata. Tuatara e singura specia care inca mai traieste din masivul ordin Sphenodontia.
Chiar daca arata ca o reptila, Tuatara are creierul si picioarele unui amfibian, vertebrele asemanatoare cu ale pestilor si coastele similare cu cele ale pasarilor. Specia traieste exclusiv in Noua Zeelanda. Soparla antica e mica in comparatie cu rudele ei masive din alte ordine. Atinge in jur de 1.5 kg si doar 80 cm in lungime.
Citeste si: Cele mai mari reptile de pe Terra
Koala
Mamiferele koala pot fi gasite doar in Australia, unde au o dieta bazata doar pe frunzele de eucalipt. Desi a existat o dezbatere recenta in lumea stiintifica cu privire la diferite subspecii de koala, testele genetice au demonstrat faptul ca exista o singura specie, ce nu e inrudita cu niciun alt animal de pe Terra.
Koala sunt pe cale de disparitie din cauza incalzirii globale, pierderii habitatului si unei boli venerice ce a decimat populatia.
Citeste si: 5 koala au fost transportati de urgenta din Australia pentru a le salva viata. De ce erau in pericol
Viezurele melivor
Aceasta specie nu e, de fapt, un viezure, asa cum ii sugereaza numele si aspectul. Mellivora capensis e singura specie in viata din genul ei si traieste in Africa.
- Te-ar putea interesa si:
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale
- Păsările răpitoare care pornesc voit incendii pentru a vâna. Unde trăiesc șoimii de foc
- Misterul unui dinozaur cu un gât imposibil de lung, elucidat în sfârșit de știință. Cum se putea mișca în ciuda corpului bizar