Pescuitul excesiv, poluarea și mai ales încălzirea globală au eliminat circa 14% din coralii planetei în perioada 2009-2018, dezvăluie un raport realizat de Rețeaua globală de monitorizare a recifilor de corali (GCRMN), informează AFP, citată de Agerpres.
Raportul organizației se bazează pe date colectate de la 12.000 de situri din 73 de țări și redă situația recifelor de corali pe plan global în 2020 "oferind cea mai clară panoramă ştiinţifică de până în prezent a pagubelor cauzate de creşterea temperaturilor asupra recifelor de corali din întreaga lume".
Incazirea globală, pescuitul excesiv cu dinamită, dezvoltarea costieră nesustenabilă și scăderea calității apei au supsus recifele de corali la un stres continuu, ceea cea dus la o pierdere de aproape 14% din coralii planetei în ultimul deceniu, număr ce reprezintă "circa 11.700 kilometri pătraţi de corali, o suprafaţă mai mare decât toţi coralii vii din Australia", potrivit comunicatului.
Citește și: Unii pesti din adancuri pot vedea culori in intuneric deplin. Cum e posibil
"Deşi recifele acoperă mai puţin de 1% din fundul oceanului, ele găzduiesc cel puţin un sfert din toată flora şi fauna marină, constituind în acelaşi timp un habitat crucial şi o sursă de proteine (şi) de medicamente", adaugă organizaţia. "Cel puţin un miliard de persoane din întreaga lume depind de acestea" pentru hrană sau protecţie împotriva furtunilor şi a eroziunii.
Citește și: De ce trebuie să ţii cont înainte de a cumpăra peşti de acvariu
Studiul a zece regiuni de corali din întreaga lume a arătat că "episoadele de albire a coralilor, ca urmare a creşterii temperaturilor de la suprafaţa mării, au constituit principalul factor în dispariţia coralilor", cu un episod deosebit de semnificativ în 1998.
- Te-ar putea interesa si:
- Căldura excesivă topeşte fagurii şi omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii
- Dispariţia aricilor-de-mare ameninţă recifele de corali
- Urşii polari înfometați caută în gunoaie pentru a-şi procura hrana. Arctica se încălzeşte de patru ori mai rapid decât restul lumii