Paianjenii de mare se gasesc in apele din intreaga lume. Majoritatea sunt atat de mici incat incap pe varful degetului, insa speciile ce traiesc in mediul polar ating dimensiuni impresionante, scrie The New York Times.
Paianjenii de mare din Antarctica sunt atat de mari pentru ca in urma cu aproximativ 30 de milioane de ani, Oceanul Sudic s-a racit. Se crede ca gigantismul polar e o trasatura esentiala in mediul cu temperaturi extreme si multe nevertebrate din regiune au evoluat la dimensiuni impresionante pentru a supravietui.
Paianjenii de mare respira cu ajutorul cuticulei
Paianjenii de mare sunt un fel de artropode numite Pycnogonida. Nu au plamani, nu au branhii - niciun organ pentru respiratie. Ei absord oxigenul din apa cu ajutorul porilor din “pielea” chitinizata, numita cuticula.
Citeste si: Top 10 animale aflate in pericol din cauza incalzirii globale. Ce vietuitoare ar putea sa dispara
Nivelul de oxigen limiteaza marimea majoritatii animalelor. In apa rece, unde oxigenul se gaseste din belsug si animalele au un metabolism mai lent, vietuitoarele pot atinge marimi impresionante.
Intr-un studiu publicat in jurnalul Proceedings of the Royal Society B, o echipa de cercetatori a realizat un experiment in care paianjeni de mare din Antarctica au fost fortati sa depuna efort fizic pana la epuizare.
Citeste si: Cum supravietuiesc pinguinii imperiali temperaturilor polare extreme
Cercetatorii au observat de cate ori paianjenii puteau face miscarile inainte sa se dea batuti in apa cu temperatura in crestere si nivel de oxigen in scadere si au descoperit ca secretul nevertebratelor consta in “pielea” lor poroasa. Cuticula le-a permis sa continue exercitiile chiar si cand apa a fost incalzita la 10 grade Celsius.
Pe masura ce paianjenii cresc mai mari, pielea lor devine din ce in ce mai poroasa, ce ii ajuta sa absoarba o cantitate mai mare de oxigen, ce se gaseste din belsug in apele mai reci. Aceeasi trasatura ii ajuta sa extraga oxigenul din apa si in timpul exercitiilor realizate in apa calda, ceea ce sugereaza ca ar putea supravietui incalzirii globale.
Citeste si: Cum pot serpii de mare sa se hidrateze cand isi petrec toata viata in apa sarata
“Am crezut ca paianjenii de mare vor fi primii ce vor pieri din Oceanul Antarctic,” a declarat Caitlin Shishido, doctoranda in cadrul Universitatii din Hawaii, ce a condus studiul. Dar “s-ar putea sa se descurce pe masura ce oceanele se incalzesc,” a continuat ea, cu precizarea “e ca in Jurassic Park: viata intotdeauna gaseste o solutie”.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- Căldura excesivă topeşte fagurii şi omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii
- Urşii polari înfometați caută în gunoaie pentru a-şi procura hrana. Arctica se încălzeşte de patru ori mai rapid decât restul lumii
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale