Delfinii au esuat pe plajele din Franta in numar record in ultimele trei luni, majoritatea cu rani devastatoare, scrie The Guardian. Numarul mamiferelor mutilate se ridica la 1.100, insa activistii de mediu estimeaza ca numarul ar putea fi de 10 ori mai mare, pentru ca multe cadavre se scufunda in ocean fara urma.
Cauza exacta a mortii e necunoscuta, insa expertii cred ca traulerele (nave de pescuit) ce prind bibani de mare europeni ar putea fi vinovate. Autopsiile sugereaza ca delfinii au fost raniti in incercarea de a evada din plase de pescuit sau cand echipele traulerelor au incercat sa taie plasele pentru a-i elibera.
Experti de la statia de cercetare Observatoire Pelagis sustin ca mamiferele marine prezinta “niveluri extreme de mutilare”. Lamya Essemlali, presedinta grupului ecologic Sea Shepherd, sustine ca 6.500 - 10.000 de delfini sunt ucisi anual din cauza traulerelor ce lucreaza in perechi. Echipajele intind o plasa intre cele doua nave pentru a prinde pesti.
Citeste si: VIDEO: Imagini sfasietoare cu o “inchisoare” de balene ce tine captive peste 100 de suflete
“Aceste nave de pescuit au plase si nu sunt deloc selective, asa ca atunci cand pun plasele in apa si apa e plina de delfini, acestia sunt prinsi in plasa. Delfinii nu sunt pesti, sunt mamifere si trebuie sa ajunga la suprafata pentru a respira,” a declarat Essemlali, scrie AP News.
Numarul delfinilor mutilati a crescut in ultimii 3 ani
“Asa ca ei se sufoca si se ranesc atunci cand incearca sa se desprinda din plasa si acesta e motivul pentru care ii gasim cu aceste urme pe corp,” a continuat ea.
Activistii de mediu cred ca acest sistem pune in pericol populatia delfinilor europeni dat fiind faptul ca numarul deceselor in randul lor a crescut intr-un ritm alarmant in ultimii 3 ani.
Citeste si: Balenele ucigase din apropierea Marii Britanii vor disparea. Care e motivul
Essemlali cere guvernului francez sa monitorizeze riguros traulerele, insa sustine ca nu a primit niciun raspuns pana acum. Un alt motiv pentru aceasta tragedia e si cerinta publicului pentru peste ieftin si indiferenta fata de adevartul cost al preturilor scazute.
“Poti sa gasesti biban ieftin in magazine, la 7 euro, dar delfinii sunt cei care platesc cu adevarat,” a continuat ea.
Citeste si: Delfinii, pusi in pericol de turisti. Cum ii poate afecta inotul alaturi de oameni
Ministrul Agriculturii din Franta, Francois de Rugy, a anuntat un plan de montare a unor dispozitive acustice pe plasele de pescuit, ce ar atentiona delfinii sa nu se apropie, dar, potrivit Sea Shepherd, echipajele de pe traulere nu le activeaza pentru ca nu vor sa sperie pestii. Pentru a evita mutilarea delfinilor si decimarea populatiei, masuri mai riguroase trebuie implementate.
- Te-ar putea interesa si:
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Aproape 100 de balene au format o inimă în ocean, înainte să eșueze pe plajă: „Este o priveliște incredibilă de văzut”