Presa internationala a acordat o atentie deosebita atacurilor de rechini asupra oamenilor in ultima perioada, asa ca numarul lor poate sa para mai mare decat in trecut. Cercetatorii sustin ca numarul atacurilor a scazut per total, dar ca acestea sunt mai frecvente in Oceanul Atlantic decat in cel Pacific, scrie National Geographic.
Registrul International de Atacuri ale Rechinilor (ISAF) a strans oficial date despre aceste atacuri din 1958 si le imparte in doua categorii: atacuri ce nu au fost provocate (rechinul a muscat persoana din senin) si cele provocate (rechinul a muscat persoana daca aceasta a atacat sau chinuit animalul).
Potrivit ISAF, atacurile ce nu au fost provocate doar par mai numeroase in ultimii zeci de ani. Aceasta tendinta nu e cauzata de schimbarea comportamentului rechinilor, ci de un factor neasteptat: turismul. Populatia umana a planetei creste, mai multi oameni merg la plaja si ajung in apa.
Citeste si: Cel mai fioros animal marin? Ce vietuitoare inspaimanta pana si marele rechin alb
“Daca sunt mai multi oameni in apa, atunci o sa ai mai multe muscaturi,” a declarat Gavin Taylor, director ISAF.
Chiar daca numarul atacurilor pare crescut - din cauza numarului de oameni ce ajung in apa - riscul individual de a fi muscat de un rechin a scazut cu 91% intr-o perioada de 63 de ani. Statistic vorbind, exista sanse mai mare sa te loveasca fulgerul decat sa te muste un rechin.
Numarul total al atacurilor a scazut in ultimii ani, de la 98 in 2015, la 66 in 2018. In 2019, pana acum, au fost raportate 49 de atacuri, un numar obisnuit pentru aceasta perioada a anului.
Citeste si: Un rechin imens mananca pasari terestre. Cum reuseste
In 2018, cele mai multe atacuri au fost raportate in SUA - doar 4 atacuri in Oceanul Pacific si 27 in Oceanul Atlantic. Diferenta ar putea fi cauzata de speciile de rechini din fiecare ocean, potrivit lui Taylor.
In Oceanul Pacific, speciile mai mari de rechini (alb, tigru si taur) au fost implicati in atacuri. Aceste specii sunt teritoriale, asa ca atunci cand ataca un om, pot transmite un avertisment clar - iesi din spatiul meu.
In Oceanul Atlantic, speciile mai mici au fost responsabile de atacuri. Curentii din ocean pot impinge apa calda mai aproape de tarm, impreuna cu pesti mici ce atrag rechinii mai mici (precum rechinii cu inotatoare negre) aproape de plaja si de turisti.
Citeste si: Rechinul alb a fost inlocuit de o noua specie pe coasta africana. Ce rechin domina apele sudice
O alta cauza a diferentei este si temperatura apei. Potrivit lui Catherine McDonald, experta in rechini, atacurile sunt mai frecvente in ape mai calde, pentru ca rechinii petrec mai mult timp inotand si jucandu-se in aceste ape, ceea ce creste riscul unei interactiuni cu oamenii. Per total, “exista o corelatie importanta intre oamenii din apa si timpul petrecut in apa si sansa de a se intalni cu un rechin sau orice alt animal marin,” a declarat ea.
Rechinii nu ataca oamenii pentru hrana, sustin expertii, ci pentru ca pot fi confuzi. Daca un om se afla in mijlocul unui grup de pesti pe care ii vaneaza, atunci rechinul l-ar putea musca din greseala. Important e faptul ca in astfel de situatii, rechinii sunt la fel de speriati ca oamenii si atacurile nu reprezinta un comportament obisnuit pentru ei, sustin expertii.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în apă
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF