Pana acum, cercetatorii au crezut ca dungile zebrelor le ajuta sa se camufleze mai bine in habitatul african. Un nou studiu a demonstrat ca infatisarea lor ar putea avea si o alta functie.
Cercetatori din cadrul Universitatii Eotvos Lorand au realizat mai multe experimente pentru a demonstra faptul ca dungile zebrelor le protejeaza de muscatura dureroasa a taunilor, scrie Daily Mail.
Dungile albe si negre pot proteja zebrele impotriva insectelor
Dungile albe si negre imprastie lumina, astfel incat taunii nu stiu unde se afla tinta lor. Metoda de protectie e atat de eficienta, incat triburi primitive au adoptat-o prin pictarea corpului si fetei cu vopsea alba. Chiar daca modelul dungilor variaza de la trib la trib, functia lor e aceeasi.
Citeste si: VIDEO: Animal unic in lume! Un magar si o zebra au dat nastere unui pui cu totul special
“Modele de vopsea in dungi pe piele, precum cele folosite de triburile din Africa si Australia pot ajuta la respingerea taunilor, un avantaj al acestor tipuri de vopsea ce pot duce la reducerea iritatiilor si bolilor transmise de aceste insecte sugatoare de sange.”
Pentru a demonstra eficienta dungilor zebrei, cercetatorii au realizat experimente cu modele de zebre si de oameni. Taunii au fost atrasi de 10 ori mai mult de modelele ce nu aveau dungi. Studiul a fost publicat in jurnalul Royal Society.
Alta teorie privind functia dungilor zebrelor, pe langa cea de camuflare, e ca aceste mamifere folosesc modelul individual pentru a se recunoaste intre ele.
- Te-ar putea interesa si:
- Aproape 100 de balene au format o inimă în ocean, înainte să eșueze pe plajă: „Este o priveliște incredibilă de văzut”
- Spectacol în Golful Monterey! O balenă i-a întâmpinat entuziasmată pe pasagerii unei nave. Imaginile sunt uimitoare
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale