Ultima vara din Australia a demonstrat ce efecte devastatoare poate avea incalzirea globala, printre ele fiind seceta, incendii devastatoare si, acum, inca o albire a coralilor din Marea Bariera de Corali, cea mai severa si vasta de pana acum, scrie Science Alert.
Albirea coralilor are loc din cauza cresterii temperaturii din mari si oceane. Prima albire a Barierei de Corali a fost observata in 1998. De atunci, fenomenul devastator a mai avut loc de 4 ori - in 2002, 2016, 2017 si din nou in 2020.
Citeste si: Hawaii interzice un produs folosit de fiecare turist pentru a proteja coralii. De ce e periculos
In acest an, in luna februarie au fost observate cele mai mari temperaturi la suprafata marii de cand au inceput sa fie inregistrate aceste date, in 1900.
Citeste si: Majoritatea coralilor vor disparea in 25 de ani. Catastrofa planetara care ne asteapta dupa moartea lor
Din studiu reiese ca doar 39.8% din Marea Bariera de Corali era afectata putin sau deloc de albire. 25.1% din recife au fost grav afectate (recife in care peste 60% din corali au fost albiti). Alte 35% aveau un nivel mediu de albire.
Albirea coralilor afecteaza mai grav unele specii. Un coral palid sau albit isi recapata culoarea in cateva saptamani sau luni si supravietuieste. Insa daca albirea e severe, asa cum se observa acum, multi corali mor. In 2016, jumatate din coralii din apele mici din regiunea nordica a Barierei de Corali, au murit.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce sunet face un rechin? Oamenii de știință lansează primele înregistrări cunoscute
- Schimbări majore. Încălzirea climei influenţează comportamentul crocodililor din Australia
- Peste 150 de balene au eşuat pe o plajă izolată din Australia. Operaţiune dificilă pentru a le salva pe cele care mai sunt în viață