Incepand cu finalul secolului 18, pana la jumatatea secolului 20, vanatorii au ucis cel putin 300.000 de balene cu cocoasa si efectele se resimt si astazi. Unele populatii de pe Terra sunt inca pe cale de disparitie din cauza numarului redus, insa un grup din vestul Atlanticului de sud si-a revenit in mod spectaculos, scrie Smithsonian Mag.
Un nou studiu publicat in jurnalul Royal Society Open Science estimeaza ca in aceasta zona traiesc acum 24.900 de specimene, o crestere de 93% fata de momentul in care populatia a fost vanata in pragul disparitiei.
Citeste si: Balenele cu cocoasa folosesc o metoda ingenioasa pentru a-si prinde cina: VIDEO
In anul 1958, mai existau doar 440 de balene in aceasta zona. In 1986, Comisia Internationala de Vanatoare a Balenelor a impus o interdictie de vanare in scopuri comerciale si balenele au inceput sa isi revina.
Citeste si: Cercetatorii vor folosi o metoda ingenioasa pentru a detecta balenele esuate in timp real
Pentru a calcula noul numar al balenelor, cercetatorii au analizat cate balene existau inainte sa inceapa frenezia vanarii balenelor. Pana in 1830, potrivit studiului, mai existau aproximativ 27.200 de balene in vestul Atlanticului de sud. Pana in 1904, existau 24.700, insa in 1926 populatia lor a scazut drastic la 700.
Pentru a calcula numarul actual, cercetatorii au folosit date obtinute de observatii ale vaselor de cercetare. Echipa crede ca populatia isi va reveni in proportie de 99% pana in 2030.
Citeste si: “Moment unic in viata”. O balena cu cocoasa a prins un leu de mare in gura
Aceste balene sunt dovada clara a eficientei programelor de protectie a animalelor. Din pacate, chiar si cu aceasta revenire spectaculoasa, balenele cu cocoasa nu sunt in siguranta totala. Desi nu mai sunt vanate ca acum 100 de ani, acum se confrunta cu pericolul incalzirii globale.
- Te-ar putea interesa si:
- Două balene beluga, salvate din Ucraina, au ajuns în Valencia. Plombir și Miranda au început să se acomodeze în noua lor casă
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF