Un mic gastropod tropical renumit e pe cale de disparitie din cauza popularitatii sale in randul turistilor. Vietuitoarea a devenit un simbol al tarii Bahamas, insa acest lucru i-a decimat semnificativ populatia, scrie National Geographic.
Melcul de mare Strombus (asemanator cu rapana, numit in limba engleza conch) a ajuns in pragul disparitiei din cauza numeroaselor moduri in care poate fi consumat de catre oameni. De la mancaruri la decoratiuni, micul melc de mare are numeroase intrebuintari.
Aceasta popularitate se poate observa si pe insula Bahamas, unde localnicii au si parade anuale dedicate melcului de mare. Peste 9.000 de pescari (2% din intreaga populatie a tarii) depind de industria melcului de mare.
Citeste si: Proces fascinant. Cum se formeaza cochilia unui melc
Pe data de 13 ianuarie, Departamentul pentru Resurse Marine din Bahamas a anuntat ca va face recomandari oficiale pentru a proteja mai bine specia. Acest proiect include si interzicerea exporturilor melcului de mare.
In trecut, specia se gasea in mai multe regiuni din Caraibe. Acest melc marin ajuta la intretinerea mediului prin consumarea plantelor moarte. E, de asemenea, o sursa importanta de hrana pentru pradatorii mari, cum ar fi rechinii si testoasele.
Citeste si: Veste alarmanta: bondarul a fost adaugat oficial pe lista vietuitoarelor pe cale de disparitie
Populatiile de melci de mare din Florida Keys, Aruba, Bermuda, Costa Rica si Haiti au fost decimate in ultimele decenii din cauza supraexploatarii si industriile locale s-au prabusit. In acest moment, expertii se tem ca fenomenul s-ar putea repeta si in Bahamas.
Specia poate fi salvata de la disparitie daca se iau masuri drastice
Specialistii au mai multe recomandari pentru autoritatile locale, in speranta ca populatia de melci de mare va putea fi salvata. In primul rand, melcii trebuie sa fie adusi pe mal impreuna cu cochilia. In acest moment, pescarii locali sparg cochilia in ocean si aduc doar molusca pe mal.
Fara cochilie, autoritatile nu isi pot da seama ce varsta are melcul si pescuitul exemplarelor ce nu au ajuns la varsta adulta (timp in care s-ar fi putut reproduce si perpetua specia) e ilegal.
Citeste si: Cea mai mare extinctie de pe Terra s-ar putea repeta. Ce specii sunt in cel mai mare pericol
Exportul melcilor e un alt factor ce a avut un impact negativ asupra speciei. Daca proiectul Departamentului pentru Resurse Marine din Bahamas va fi aprobat de prim-ministru, atunci comercializarea externa a acestei specii va sista.
In final, expertii recomanda ca pescuitul melcilor de mare sa fie permis doar in cateva luni din an, pentru a permite populatiei sa isi revina. Din pacate, din cauza dinamicii politice locale, aceste animale nu au avut pana acum parte de protectia necesara, motiv pentru care se afla in prag de disparitie.
- Te-ar putea interesa si:
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Beluga rătăcită în apele Senei a fost extrasă de salvatori, dar a murit la scurt timp. Era slabă și într-o stare de sănătate precară