Multi oameni asociaza ciuma cu Moartea Neagra, pandemia ce a ucis intre 50 si 200 de milioane de oameni in Europa si Asia in anii 1300, insa boala inca exista si nu afecteaza doar oamenii, ci si pumele din Parcul Yellowstone, SUA, scrie National Geographic.
Ciuma e cauzata de bacteria Yesinia pestis, ce traieste in pamant si poate infecta gazde mici precum purici, dupa care ajunge la sobolani si alte animale. In medie, pesta bubonica infecteaza in jur de 7 oameni in SUA anual, insa exista si epidemii mai mari, precum cea care a ucis 202 persoane in Madagascar in 2017.
Citeste si:
Dupa ce au gasit mai multe pume moarte, cercetatorii din SUA au strans mostre de sange si au descoperit ca 50% din cele 28 de pume aveau anticorpi impotriva ciumei in sange, ceea ce inseamna ca au fost expuse bacteriei in timpul vietii, probabil prin consumarea rozatoarelor sau a altor animale ce au mancat rozatoare, potrivit studiului publicat in Environmental Conservation.
“Scoate la iveala faptul ca ecosistemul din Yellowstone e probabil o zona cu mai multe cazuri de ciuma decat a crezut cineva,” a declarat Mark Elbroch, directorul diviziei de pume din cadrul organizatiei Panthera.
Citeste si: Pot felinele salbatice sa toarca precum pisicile domestice? Ce cred cercetatorii
Din fericire, “cazurile de infectie cu ciuma a oamenilor sunt inca rare,” a declarat Sarah Bevins, ce studiaza patogeni, asa ca probabilitatea de infectare e minima in ziua de azi. Mai mult, infectia poate fi combatuta cu antibiotice. “Dar infectiile de pesta netratate sunt la fel de mortale azi ca in urma cu 500 de ani.”
- Te-ar putea interesa si:
- De ce nu ar trebui să dormi niciodată cu câinele tău. Riscurile la care te supui atunci când îl lași în pat cu tine
- Prietenie dincolo de orice. Cum au ajuns două feline să fie cele mai bune prietene și să facă furori pe rețelele sociale
- O pumă a fost crescută într-un apartament timp de un an. Animalul a fost predat autorităților după ce și-a atacat stăpânul