O balenă ucigaşă, care a captat atenţia lumii în 2018 când a fost observată împingând corpul mort al puiului său nou-născut timp de 17 zile, pare să treacă din nou prin această experienţă dureroasă, relatează BBC şi The Guardian.
Balena, care a primit numele Tahlequah, a pierdut un alt pui şi din nou îi împinge cadavrul, potrivit Centrului pentru Cercetarea Balenelor. Tahlequah a fost reperată de această dată în largul coastei statului american Seattle, potrivit News.ro.
Se ştie că orcile transportă puii morţi timp de o săptămână, dar oamenii de ştiinţă au declarat în 2018 că Tahlequah a stabilit un record.
Centrul pentru Cercetarea Balenelor a declarat că moartea oricărui pui reprezintă o „pierdere imensă” pentru mamă, dar crede că moartea noului pui a lui Tahlequah a fost „deosebit de devastatoare”, având în vedere că i se întâmplă din nou. Mai mult, Centrul spune că Tahlequah a pierdut acum doi dintre cei patru pui documentaţi - ambii fiind femele.
Atât Canada, cât şi SUA consideră balenele ucigaşe din sud ca fiind pe cale de dispariţie. Balenele depind de somonul Chinook, a cărui populaţie a scăzut dramatic în ultimii ani.
Eşecurile de reproducere sunt legate de alimentaţie şi de accesul la aceşti somoni, conform cercetărilor efectuate de Universitatea din Washington. Balenele pot călători în medie 120 km pe zi.
Când Tahlequah a fost observată împingându-şi puiul mort în 2018 se afla în largul coastelor din Victoria, în Columbia Britanică.
Atunci, balena a ţinut prima pagină a ziarelor împingând corpul puiului său în Marea Salish timp de 17 zile, într-un aparent act de doliu.
Primul ei pui s-a născut acum 14 ani şi este încă în viaţă. Al treilea s-a născut în 2020 şi este, de asemenea, sănătos.
Experţii spun că starea balenelor ucigaşe rezidente în sud, critic periclitate, reflectă un ecosistem în criză, deşi există încă dezbateri cu privire la cea mai bună modalitate de a atenua un colaps iminent al populaţiei. În ultimele luni, grupurile de conservare au solicitat ministrului mediului din Canada să emită o ordonanţă de urgenţă, un instrument juridic rar utilizat, dar puternic, folosit pentru a proteja o specie pe cale de dispariţie. O evaluare recentă realizată de diferite componente ale guvernului federal a constatat că populaţia a scăzut la 73 de exemplare - cifră confirmată de Centrul de cercetare a balenelor. Se crede că mai există doar 23 de femele reproducătoare.
- Te-ar putea interesa si:
- Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului prinț”
- Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”
- Momentul când o femeie fură un câine din curtea stăpânilor: „Ar fi fost ultimul lui Crăciun cu noi”