Paianjenul a facut parte dintr-o specie deosebita de arahnide din Australia si a ajutat oamenii de stiinta sa studieze comportamentul inedit al acestor animale de-a lungul mai multor decenii.
Numarul 16, asa cum era numita de cercetatori femela paianjen, a trait 43 de ani si a facut parte toata viata ei dintr-un studiu menit sa observe comportamentul arahnidelor. Ea a reusit sa depaseasca recordul anterior de doar 28 de ani, ce i-a apartinut unei tarantule crescute in captivitate.
Femela a facut parte din specia Gaius villosus, un tip de paianjen care isi construieste o viziuna sub pamant, cu o trapa la intrare. Paianjenii stau la panda in spatele trapei si o deschid in momentul in care o insecta trece prin fata viziunii. Masculii isi parasesc viziuna dupa 5 ani, pentru a se reproduce, insa femelele isi pot petrece toata viata in aceeasi locatie.
Citeste si: VIDEO: Cum pot zbura paianjenii
Asa a fost si cazul Numarului 16, un paianjen studiat inca din anul 1974. Femela nu si-a abandonat niciodata viziuna, construita din matase de paianjen, scrie livescience.com.
Din pacate, cel mai batran paianjen din lume nu a murit de batranete. In 2016, oamenii de stiinta au descoperit o gaura in trapa pe care ar fi putut s-o faca doar o viespe care isi depoziteaza larvele in alte animale. Larvele cresc in interiorul corpului gazdei si il consuma din interior.
Citeste si: Parazitii care pot transforma furnicile in zombie si pot reanima mortii. Ce trebuie sa stii despre ei
Chiar daca finalul paianjenului a fost unul violent, a petrecut peste 4 decenii ca subiect intr-o cercetare importanta despre arahnide si a reusit sa doboare recordul pentru cel mai batran paianjen din lume.
- Te-ar putea interesa si:
- Cel mai gras animal de pe Pamant. Ce vietuitoare se mandreste cu un strat de grasime considerabil
- Lupta pe viata si moarte intre un gandac "karatist" si o viespe care voia sa-l transforme in zombie: VIDEO
- VIDEO: Momentul in care un paianjen imens mananca o soparla chiar langa o familie ce ia masa