O noua cercetare publicata in jurnalul Biological Conservation, ce a studiat furnicile din zona mediteraneana, a concluzionat ca micile artropode au avut un impact masiv asupra zonelor afectate de seceta, scrie IFLScience.
Multe habitate se bazeaza pe contributia animalelor - viermi si rame ce recicleaza solul, pentru a-i mentine fertilitatea, insecte care polenizeaza si propaga mii de specii din intreaga lume etc.
Furnicile Messor barbarus, ce se gasesc in sudul Europei si nordul Africii au comportamente de cautare a hranei foarte complexe. Vietuitoarele folosesc semnale chimice pentru a-si crea rute, impart munca intre indivizii din colonie in functie de marimea obiectului ce trebuie adus in musuroi etc.
Potrivit cercetatorilor, ce au studiat furnicile timp de ani de zile, comportamentul de cautare a hranei al acestor furnici creste rezistenta florei din zonele afectate de seceta. In timp, fertilitatea solului si modul in care sunt distribuite plantele s-au dezvoltat ca urmare a prezentei acestor vietuitoare.