Insectele moarte sau pe moarte pot fi gasite intr-o pozitie cunoscuta - pe spate, cu picioarele in aer. Pozitia e, de fapt, un simptom al coordonarii scazute si al unui sistem nervos in prag de colaps ale gandacului bolnav, scrie LiveScience.
In mod normal, daca un gandac ajunge pe spate, isi poate folosi picioarele sa se rostogoleasca intr-o parte si in alta pana se ridica. Daca un gandac nu se poate rasturna inapoi pe abdomen pentru ca a devenit prea slab sau pentru ca sistemul sau nervos nu mai functioneaza corect, ramane pe spate.
Citeste si: 5 exemple reale de animale zombie din natura. Cum au fost afectate vietuitoarele
Pentru ca gandacul nu poate obtine nutrienti si nu se poate proteja de pradatori sau de elemente cand e imobilizat in aceasta pozitie, moare in curand daca nu se poate intoarce pe burta.
Mai multi factori pot preveni abilitatea unei insecte de a se repozitiona. Ingerarea pesticidelor si insecticidelor intrerup neurotransmitatorii si afecteaza sistemul nervos. Ca efect secundar, insecta poate avea convulsii, timp in care isi loveste picioarele in sus si ramane blocat pe spate.
Citeste si: Lupta pe viata si moarte intre un gandac "karatist" si o viespe care voia sa-l transforme in zombie: VIDEO
In aceasta situatie, gandacul nu mai are abilitatea de a-si sincroniza toate picioarele pentru a se rostogoli pe o parte. In functie de pesticid, gandacul poate muri in care ore sau zile de la ingerarea otravii.
O rana sau lipsa hranei si apei pot compromite abilitatea unui gandac se a se repozitiona. Gandacii mai ajung pe spate si atunci cand se apropie de sfarsitul vietii si coordonarea si puterea lor incep sa scada.
- Te-ar putea interesa si:
- Păsările răpitoare care pornesc voit incendii pentru a vâna. Unde trăiesc șoimii de foc
- Parazitul “vampir” care devorează limba gazdei și o înlocuiește. Ce animale atacă
- Secretul ascuns în pânza de păianjen. Ce folosesc arahnidele pentru a-și prinde și ucide prada fără să o atingă