Misterul paianjenilor zburatori a fost elucidat in sfarsit. Cercetatorii au reusit sa studieze fenomenul intr-un laborator si sa filmeze exact momentul in care un paianjen isi ia zborul.
Paianjenii sunt deseori primele animale care ajung pe o insula noua, insa, pana acum, nu s-a stiut exact cum reusesc. Puii anumitor specii de paianjen secreta uneori un “balon” de panza pentru a zbura din cuib inainte sa fie mancati de fratii lor, dar fenomenul nu a fost studiat in adulti pana acum.
Citeste si: A murit cel mai batran paianjen din lume. Ce varsta avea
Arahnidele sunt capabile sa zboare cu ajutorul firelor de panza pe care le secreta, insa pana acum existau teorii ca acestea sunt incarcate electrostatic pentru a nu se incurca in aer. Ultimele rezultate ale unui studiu realizat de la Universitatea Tehnica din Berlin arata ca paianjenii secreta firele intr-o forma de parapanta, pe care o folosesc pentru a-si lua zborul.
Metoda functioneaza atat de bine incat unii paianjeni au fost gasiti si la 4.5 km inaltime. Mai mult, inainte de zbor, paianjenii testeaza vantul cu picioarele din fata, pentru a se asigura ca vantul nu e foarte puternic, potrivit newscientist.com.
Cercetatorii au studiat fenomenul in cazul paianjenilor adulti din specia Xysticus, pe care i-au crescut in laborator. Arahnidele testau intotdeauna viteza vantului inainte de a-si lua zborul, fenomen observat si in cazul paianjenilor din parcuri.
“Parapanta” de panza are intre 2 si 4 m lungime, insa paianjenii secreta si alte fire “balon”, mai subtiri, care ii ajuta sa se ghideze in aer. Daca vantul se inteteste sau daca paianjenul vrea sa coboare, el poate taia usor firul de sustinere.
Vezi cum arata un paianjen care isi ia zborul in video-ul de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- Un bărbat a încercat să scoată ilegal din Peru 320 de tarantule și 110 chilopodele. Unde le-au găsit autoritățile
- Cum arată „păianjenii păun” de aproape. Sunt minusculi, dar sunt considerați cei mai frumoși păianjeni din lume
- O plajă din Rhode Island, invadată de libelule. Roiul masiv a creat panică printre turiști