Organizaţia ecologistă Greenpeace a acuzat joi grupurile miniere poloneze că au poluat fluviul Oder, la graniţa cu Germania, un fenomen ce a provocat în vara anului trecut apariţia unei alge toxice şi care a ucis sute de tone de peşti, informează AFP.
Rapoartele german şi polonez, publicate în septembrie 2022, au dezvăluit o creştere bruscă a salinităţii, care, asociată cu temperaturile ridicate şi cu debitele scăzute ale fluviului, ar fi dus la proliferarea algei toxice Prymnesium parvum, relatează Agerpres.
Nici Varşovia, nici Berlinul nu i-au acuzat pe administratorii minelor poloneze că ar fi responsabili pentru acea salinitate crescută. Autorităţile poloneze au propus o recompensă financiară pentru orice persoană care îi va găsi pe cei vinovaţi.
Citește și: Albirea coralilor duce la lupte „inutile” între peşti
"De vină sunt grupurile miniere care operează în Silezia Superioară", în sudul Poloniei, au concluzionat experţii de la Greenpeace într-un raport prezentat joi în faţa jurnaliştilor, la Varşovia.
Experţii au examinat compoziţia apelor reziduale deversate de mai multe mine în afluenţii fluviului Oder.
"În aval de Silezia Superioară, apa fluviului se transformă în apă de canalizare", a declarat chimistul Leszek Pazderski, profesor la Universitatea Torun şi expert în cadrul Greenpeace.
După părerea lui, la ieşirea din acele mine, salinitatea apelor din afluenţi o depăşeşte "de zeci de ori" pe aceea care a ucis sute de tone de peşti în fluviul Oder.
"Fără acele cloruri şi acei sulfaţi, catastrofa nu s-ar fi produs niciodată", a subliniat chimistul polonez.
Dezastrul ecologic de pe fluviul Oder a tensionat relaţiile dintre Berlin şi Varşovia. Germania a acuzat Polonia că a întârziat să o informeze în legătură cu amploarea poluării.
Citește și: Grădina Zoologică din Berlin tratează peştii răniţi în urma exploziei de la acvariul gigantic AquaDom
Primele semnalări despre moartea în masă a peştilor din Oder au fost făcute de localnici şi pescari din Polonia, la sfârşitul lunii iulie 2022.
- Te-ar putea interesa si:
- Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
- Probabil cel mai bătrân leneş din lume a murit la 54 de ani la o grădină zoologică din Germania
- Peștii dintr-un acvariu situat într-un mall din Ankara, hrăniți cu biberoane. Copiii abia și-au stăpânit entuziasmul