O nouă specie de maimuță a fost descoperită în Myanmar, Asia de Sud-Est. Cercetătorii care se află în spatele acestei descoperiri inedite susțin că în lume există doar câteva sute de exemplare, potrivit BBC News.
Potrivit oamenilor de știință de la Centrul German de Primatologie (DPZ) şi din cadrul organizaţiei de mediu Fauna and Flora International (FFI), maimuța, care a fost denumită Popa Iangur, are talie mică, corpul ei măsurând între 50 și 60 de centimetri.
Cercetătorii susțin că acestă specie de maimuțe are o populație de câteva sute de exemplare, însă cel mai mare grup a fost identificat în centrul Myanmarului.
"Abia identificată, maimuţa-langur Popa este deja ameninţată cu dispariţia", a avertizat Frank Momberg, unul dintre cercetătorii de la FFI, citaţi într-un comunicat.
Oamenii de știință au reușit să identifice această specie după ce au comparat ADN-ul prelevat din dejecţiile diferitelor populaţii de Trachypithecus, sălbatice sau aflate în captivitate, cu cel al unor specimene istorice, conservate în muzee britanice, germane, americane şi din Singapore.
Citește și: Povestea câinelui ales primar într-un sat din SUA. De unde a apărut această tradiție bizară
În cele din urmă, "analiza ADN a unui specimen colectat pentru Muzeul de Istorie Naturală din Londra cu mai bine de o sută de ani în urmă a permis descrierea acestei noi specii", care s-ar fi separat de alte maimuţe-langur în urmă cu aproximativ un milion de ani, a subliniat Christian Roos, cercetător la DPZ.
Această specie se face remarcată prin culoare, lungimea cozii și prin dimensiunea craniului:"Noi studii pe teren şi măsuri de protecţie urgente vor fi efectuate de FFI şi de alţii pentru a salva maimuţele-langur de la dispariţie", a subliniat Ngwe Lwin, primatolog în cadrul proiectului din Myanmar al organizaţiei de mediu
- Te-ar putea interesa si:
- O cunoscută companie aeriană va înceta să mai transporte maimuţe destinate experimentelor de laborator de la jumătatea lui 2023
- Descoperire inedită făcută de oamenii de știință. Motivul pentru care o specie de pește a domesticit creveți
- Descoperire impresionantă făcută de oamenii de știință după 40.000 de ani: ”Are importanță mondială!”