O abilitate impresionanta a pestelui Nothobranchius furzeri (numit si uriasul turcoaz si African turquoise killifish), originar din Africa, ii permite sa isi opreasca dezvoltarea, ceea ce ar putea ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine procesul de imbatranire in cazul oamenilor, scrie The Guardian.
Mai multe creaturi, inclusiv Nothobranchius furzeri, se pot pune singuri in anabioza - procesul se numeste diapauza. Se crede ca fenomenul a aparut in urma unor schimbari ale mediului sau potentiale riscuri.
Citeste si: Cel mai batran peste de acvariu din lume a trait mai mult decat majoritatea oamenilor. Ce varsta are
In cazul acestor pesti, embrionii isi pot opri dezvoltarea pentru luni sau chiar ani de zile (mai mult decat viata lor de adult, ce dureaza in jur de 4-6 luni).
“Nu credem ca acest mecanism de diapauza e direct cauzat de seceta,” a declarat prof. Anne Brunet, din cadrul Universitatii Stanford si co-autoarea studiului. “Insa mecanismul e legat indirect de seceta pentru ca aceasta a dus la o presiune selectiva pentru specie - de-a lungul a milioane de ani de evolutie, Nothobranchius furzeri a evoluat sa supravietuiasca secetei prin intarea embrionilor in starea de diapauza.”
Citeste si: Top 5 cele mai longevive animale de pe Terra. Ce specie e aproape nemuritoare
Cercetatorii cred ca acest mecanism ar putea fi folosit si in cazul adultilor. “Avem ipoteza potrivit careia intrarea in aceasta stare similara cu diapauza - sau folosirea procesului molecar al diapauzei - in anumite tesuturi adulte sau celule poate duce la conservarea lor pe termen lung.”
- Te-ar putea interesa si:
- Peștele cu față de om care a devenit viral în mediul online. Gura și nasul sunt clar vizibile
- Momentul când două păsări se bat pe un pește. Imaginile surprinse în India au făcut înconjurul lumii
- Un pește unic, care ar prevesti cutremurele, a fost descoperit în Taiwan. Imaginile sunt de-a dreptul spectaculoase