Fenomenul nu este foarte raspandit momentan, dar numarul balenelor fara coada a crescut in ultimii ani. Expertii sunt ingrijorati de pericolul care pandeste in oceane.
Balenele fara coada au fost zarite in oceane inca din 1985. De cele mai multe ori, le lipsesc cele doua aripioare din coada si oamenii sunt de vina.
Balenele se pot prinde in plase de pescuit, scrie National Geographic. Atunci cand aceste mamifere se hranesc in zone de pescuit, plase, funii si alte obiecte se pot innoda in jurul cozii. In momentul in care balenele se zbat pentru a se elibera, funiile pot taia aripioarele sau pot taia circulatie sangelui.
Lipsa unei cozi poate fi fatala unei balene, nu doar din cauza ranii deschise, ci si din cauza faptului ca airipioarele cozii le ajuta sa navigheze, sa isi apere puii de pradatori si chiar sa se si hraneasca, in functie de specie.
Pana acum au fost zarite mai multe balene gri fara coada, desi balenele cu cocoasa se prind cel mai des in plasele pescarilor. O posibila explicatie ar fi faptul ca balenele gri nu sunt atat de dependente de aripioarele lor ca alte specii.
Chiar si asa, faptul ca atat de multe balene pot supravietui unui astfel de accident e un miracol. Balenele gri au cea mai lunga distanta de parcurs in timpul migratiei anuale. Ele pornesc din zona Mexicului pana in apele arctice inghetate.
Citeste si: Cum se aude codul pe care il folosesc balenele atunci cand comunica intre ele
Numarul balenelor care se prind in plasele de pescuit a crescut de-a lungul anilor. Daca intre 2000 si 2012, media era de aproape 10 accidente pe an, in anul 2017 s-au inregistrat 31 de astfel de situatii si expertii au putut interveni in doar 6 cazuri, conform National Geographic.
Plasele de pescuit (atat cele ce sunt folosite in continuare, cat si cele abandonate) reprezinta un pericol real pentru creaturile marine. Unele companii incearca sa gaseasca alternative, dar pana nu va exista un sistem care sa protejeze animalele, plasele vor continua sa raneasca si sa ucida vietuitoare din ocean.
- Te-ar putea interesa si:
- VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un miracol că suntem în viață"
- Balenele albastre înghit zilnic până la 10 milioane de fragmente de microplastic
- Moment cu totul inedit pentru niște locuitori din Brazilia. O balenă cu cocoașă a făcut un salt chiar în fața lor