O pluta imensa de piatra ponce a fost zarita in Oceanul Pacific si se crede ca va pluti spre Australia. Pluta ar putea ajuta la refacerea Barierei de Corali, ce a fost afectata de un proces avansat de albire, scrie The Guardian.
Pluta are o suprafata de aproximativ 150 de km patrati si s-a produs in urma eruptiei unui vulcan subacvatic situat langa Tonga. Michael Hoult si Larissa Brill, ce navigau spre Fiji, au fost printre primii ce au observat suprafata masiva de piatra ponce, pe 16 august.
“Am intrat intr-o portiune formata complet din pietre ponce, mici cat o margea si mari cat o minge de baschet,” a scris cuplul pe Facebook. “Valurile erau aproape calme si barca a incetinit la 1 nod. Pluta se intindea cat vedeam cu ochii in lumina lunii si in lumina barcii.”
Cuplul colaboreaza cu geologul Scott Bryan, din cadrul Universitatii de Tehnologie din Queensland, caruia ii trimit poze si mostre de roci vulcanice.
A raft of rock, the size of 20,000 football fields is floating towards Queensland. The pumice was created when an underwater volcano erupted off Tonga. Scientists say it'll bring millions of new coral to the Great Barrier Reef. @ErinEdwards7 @QUT #7NEWS pic.twitter.com/W7pKdowYw2
— 7NEWS Gold Coast (@7NewsGoldCoast) August 24, 2019
Bryan crede ca pluta se poate transforma intr-o casa temporara pentru miliarde de organisme marine, inclusiv crabi, corali, melci si viermi, ceea ce ar putea ajuta la refacerea Barierei de Corali.
“Pornind de la piatra ponce pe care am studiat-o in ultimii 20 de ani, aceasta pluta va aduce noi corali sanatosi si alti locuitori ai barierei inapoi la Marea Bariera de Corali,” sustine Bryan. Se crede ca pluta de piatra ponce va ajunge pe coastra Australiei in aproximativ 7 luni.