Aproape 1 milion de pasari marine au murit in mai putin de 12 luni intr-una dintre cele mai mari evenimente de deces in masa din istorie. Cercetatorii cred ca temperatura oceanelor e de vina, scrie CNN.
Pasarile, ce fac parte din specia Uria aalge, erau extrem de slabite si se pare ca au murit de foame in vara anului 2015 si primavara anului 2016. Cadavrele lor au ajuns pe coasta din America de Nord, din California pana in Alaska.
Citeste si: Mii de pasari marine au murit de foame din cauza incalzirii globale
Acum, cercetatorii sustin ca au descoperit ce a cauzat fenomenul ingrijorator - o sectiune imensa cu o temperatura ridicata in partea de nord-est din Oceanul Pacific, ce a fost numita “Pata”.
Un val de caldura sever ce a durat mai multi ani si s-a accentuat in timpul fenomenului meteo El Nino ar fi putut contribui la formarea “Petei”. Sectiunea are o lungime de 1.600 km si o temperatura cu 3-6 grade Celsius mai mare decat restul oceanului.
Citeste si: O furtuna cu grindina a ucis 11.000 de pasari
Aceasta incalzire a devastat ecosistemul marin al regiunii. A cauzat o scadere masiva a algelor microscopice, ce hranesc numeroase animale, de la creveti la balene. Incalzirea globala a dus si la dezvoltarea algelor nocive, ce au ucis numeroase animale si provocat pierderi de milioane de dolari in randul pescarilor.
Pe langa cele 1 milion de pasari marine ce au murit, alte specii ce au suferit pierderi sunt leii de mare, pasarile puffin si balenele, potrivit studiului realizat de cercetatori din cadrul Universitatii din Washington si publicat in jurnalul PLOS One.
Citeste si: Pasarile devin din ce in mai mici. Ce cauzeaza fenomenul neobisnuit
“Pata” a devastat populatia speciei Uria aalge. Din cauza lipsei de hrana, coloniile din intreaga regiune au avut probleme de reproducere timp de ani de zile. Populatia a fost decimata - in timpul perioadei de imperechere din 2015, 3 colonii nu au produs niciun pui. In 2016, 12 colonii nu s-au putut reproduce (din cele observate de cercetatori).
Citeste si: Prima dovada ca pasarile de mare pot folosi unelte! Ce specie are abilitatea deosebita
“Magnitudinea acestui esec nu are niciun precedent,” a declarat John Piatt, conducatorul studiului. “E incredibil si alarmant si un semnal de alarma despre impactul imens pe care il poate avea incalzirea globala prelungita asupra ecosistemului marin.”
Au fost alte valuri de caldura marine extreme in ultimele luni. In septembrie 2019, cercetatori din cadrul Universitatii din Washington au descoperit o alta “Pata”, aproape la fel de mare, in apropierea statului Washington si se pregatesc pentru potentialele repercusiuni.
Citeste si: Populatia unei specii pe cale de disparitie isi revine treptat. De ce e in pericol
O alta “Pata” s-a format in apropierea coastei din Noua Zeelanda - are o suprafata de aproape 1 milion de km patrati, atat de mare incat poate fi vazuta din spatiu. Din 1982 pana in 2016, numarul valurilor de caldura au crescut cu 82%.
- Te-ar putea interesa si:
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Beluga rătăcită în apele Senei a fost extrasă de salvatori, dar a murit la scurt timp. Era slabă și într-o stare de sănătate precară