Una din cinci specii de păsări din Europa este amenințată cu dispariția, dezvăluie un raport publicat de Bird Life International.
Cei de la Bird Life International au publicat Lista Roșie europenă a păsărilor 2021, ce analizează riscul de dispariție regională a 544 de specii de păsări din peste 50 de țări și teritorii din Europa. Această listă roșie urmează categoriile și criteriile IUCN ((Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) aplicate la nivel regional, iar riscurile de dispariție au fost evaluate de la "Neamenintat" la "Dispărut".
Datele publicate în Lisa Roșie au fost colectate de mii de experți și voluntari din toată Europa. Aceasta este a patra evaluare realizată de BirdLife International, edițiile anterioare fiind lansate în 1994, 2004 și 2015.
Lista a fost publicată în săptămâna în care Convenția ONU privind diversitatea biologică discută un nou plan de abordare a crizei cu care se confruntă viața sălbatică a lumii.
Citește și: Au fost descoperiți pentru prima oară cimpanzei bolnavi de lepră în pădurile din Africa de Vest
Câteva dintre constatările studiului includ: 1 din 5 specii de păsări din Europa este amenințată sau aproape amenințată de dispariție; 1 din 3 specii de păsări din Europa a suferit un declin în ultimele decenii; păsările marine, păsările sălbatice, pasările de apă și răpitoarele sunt cele mai amenințate specii și cu declinul cel mai rapid din grupurile de păsări din Europa etc.
Principalele cauze ale acestui decin printre speciile pasărilor din Europa sunt: supraexploatarea resurselor marine; poluarea apelor interioare (canaluri, lacuri, râuri); dezvoltarea infrastructurii; schimbare pe scară largă a utilizării terenurilor; pierderea de habitate; practicile agricole intensive și folosirea pesticidelor puternice etc.
În România, biologii marini au început și ei să lucreze la întocmirea primei Liste Roșii a speciilor de păsări, ce va fi finalizată în anul 2022.
Șoimul dunărean (Falco cherrug) ce se află pe Lista Roșie europeană, se va regăsi și pe lista din România în categoria „amenințat”, deși inițial fusese o specie evaluata ca "vulnerabilă". Nagâțul (Vanellus vanellus) este o altă specie în categoria „vulnerabil”, potrivit Societatea Ornitologică Română.
- Te-ar putea interesa si:
- Acest papagal este prea gras pentru a putea să zboare. Face parte din cea mai neobișnuită specie de păsări de pe planetă
- Motivul pentru care un cocoș din Franța a ajuns în fața instanței: „Este puțin sălbatic, nu îi plac oamenii”
- Spectacol inedit surprins de un fotograf în Israel. O bufniță părea că dansează pe o floare