Leii de mare din California, cunoscuți pentru comportamentul lor jucăuș și prietenos, au devenit recent protagoniștii unor incidente alarmante de agresiune față de oameni, în special de-a lungul coastelor din zonele Santa Barbara și Ventura. Experții susțin că aceste atacuri sunt cauzate de o toxină periculoasă, acidul domoic, care provoacă simptome neurologice severe animalelor marine afectate.
Unul dintre cele mai înspăimântătoare episoade a fost trăit de surferul Rj LaMendola, atacat pe 21 martie la Oxnard Shores de un leu de mare aflat în stare de agitație extremă. Într-o postare pe Facebook devenită virală, LaMendola a povestit cu detalii terifiante cum animalul s-a repezit spre el cu „gura căscată, dinții sclipind și o privire de o ferocitate tulburătoare”. A fost mușcat în zona obrazului și tras în apă, reușind să scape abia după ce a folosit placa de surf ca scut.
La scurt timp după incident, LaMendola a aflat de la Institutul pentru Natură Sălbatică din Insulele Canalului (CIMWI) că în zonă se înregistrase un val de atacuri ale leilor de mare bolnavi, afectați de toxicitatea acidului domoic, o neurotoxină produsă de algele toxice din specia Pseudo-nitzschia australis.
Aceeași toxină este responsabilă pentru un alt incident din 30 martie, în care o înotătoare de 15 ani din Long Beach, Phoebe Beltran, a fost mușcată de un leu de mare, suferind răni serioase la brațul drept. Potrivit experților, animalele afectate manifestă simptome precum dezorientare, spumă la gură, convulsii și comportamente neobișnuite, uneori violente, relatează People.
„Aceste animale nu sunt în mod normal agresive. Ele reacționează la faptul că sunt bolnave, că simțurile lor sunt tulburate. În esență, acționează din frică și confuzie”, a declarat John Warner, CEO al Marine Mammal Care Center din Los Angeles.
În lipsa unui antidot, specialiștii administrează tratamente de susținere, inclusiv fluide și medicamente anti-convulsii, pentru a ajuta animalele să elimine toxina din organism. CIMWI a raportat o creștere alarmantă a numărului de cazuri: de la 262 de leii de mare afectați în 2022, la 651 de cazuri în 2023. Doar în primele două luni din 2025, Marine Mammal Care Center a admis aproape 200 de leii de mare afectați de acidul domoic.
Citește și: Delfini și lei de mare, antrenați într-o bază militară din SUA pentru operațiuni de spionaj și salvare
Publicul este avertizat să mențină o distanță de cel puțin 15 metri față de orice leu de mare care prezintă comportamente bizare sau pare dezorientat.
La finalul postării sale, Rj LaMendola a transmis un mesaj de avertisment: „Acesta nu este comportamentul normal al leilor de mare. E ceva mai întunecat, ceva periculos. Sunt norocos că sunt în viață și înapoi pe uscat. Dar nu cred că voi mai vâsli prea curând.”
- Te-ar putea interesa si:
- Moment când un schior da nas în nas cu un urs. Vacanța din Colorado, la un pas să se transforme în tragedie
- O poiană din Finlanda a devenit ring de lupte pentru doi urși. Imaginile cu uriașii blănoși sunt virale
- Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în propriul dormitor. Ce se ascundea în perna sa: „Așa ceva nu am mai văzut!”