Chiar daca in Australia traiesc numeroase creaturi letale, cercetatorii sustin ca cea mai periculoasa specie de sarpe din lume nu se afla pe continentul sudic, scrie The Guardian.
Erpetologul Ruchira Somaweera, din cadrul organizatiei CSIRO, sustine ca mitul potrivit caruia Australia are cel mai periculos sarpe a aparut acum cateva decenii.
Un studiu a descoperit un nivel ridicat de toxicitate intr-o specie australiana de sarpe, Pseudonaja textilis, numita si sarpele brun.
Citeste si: Top 5 cele mai periculoase animale de pe Terra. Ce vietuitoare omoara peste 700.000 de oameni anual
Potrivit lui Somaweera, studiul nu a inclus numeroase specii veninoase de pe alte continente si, cel mai important, nu a asociat datele cu relevanta pentru oameni.
“Daca te uiti la numarul de oameni care mor in Australia anual din cauza serpilor, e aproape nimic, rata de intalnire e mult mai mica in comparatie cu alte parti ale lumii,” a declarat Somaweera.
“Factori precum calitatea antiveninului, serviciile medicale si informatiile despre primul ajutor sunt intr-un stadiu foarte bun in Australia, ceea ce contribuie la numarul neglijabil de morti,” a continuat el.
Serpii veninosi de pe alte continente musca zeci de mii de oameni anual
In comparatie, in unele parti din Asia, Africa si America de Sud, exista numeroase specii de vipere, serpi mari, agresivi, ce se intalnesc usor.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit o noua specie de sarpe in stomacul altui sarpe
Mai mult, muscaturile si intalnirile cu serpii au loc des in zonele rurale pentru ca nu exista destule informatii despre prevenirea acestor situatii si despre primul ajutor. Doar in India, 10.000 de oameni mor anual din cauza muscaturii unui sarpe veninos.
“In insula vecina Sri Lanka, se estimeaza ca 80.000 de oameni sunt muscati anuali si 400 dintre acestia mor,” a continuat Somaweera. “E clar ca e o problema grava si un pericol real in alte parti ale lumii, in special in Asia, in comparatie cu Australia.”
Citeste si: Reptila “dragon” proaspat descoperita ar putea fi deja specie disparuta
Pentru a oferi o perspectiva mai realista, cercetatorii au creat un concept mai relevant pentru serpii periculosi in Australia, pornind de la pericolul pe care il reprezinta pentru oameni. Speciile precum sarpele brun si sarpele tigru sunt in fruntea listei, pentru ca traiesc si in mediul urban si pot da dovada de agresivitate intr-o confruntare. Serpii bruni sunt considerati mai periculosi si din cauza faptului ca sunt activi ziua, cand creste riscul intalnirii cu un om.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- Povestea tinerei care deține peste 200 de animale exotice. Doarme în pat cu reptile și șobolani și nu se teme de veninul tarantulelor
- Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini, pereți și scări de bloc
- Un piton de trei metri a căzut din tavan în timp ce o familie se uita la televizor. Care a fost prima reacția a membrilor