Una dintre cele mai vechi controverse din lumea stiintifica e adevarata cauza a disparitiei dinozaurilor. Desi cercetatorii sunt de acord ca un cataclism global a dus la moartea reptilelor enorme, pana acum existau doua mari teorii cu privire la sursa - fie un asteroid, fie eruptii vulcanice masive, scrie BBC.
Potrivit prof. Paul Wilson, din cadrul Universitatii Southhampton, si echipei sale, analiza lor a sedimentelor demonstreaza ca eruptiile vulcanice masive din India nu au schimbat clima indeajuns de mult pentru a duce la o extinctie globala. Studiul a fost publicat in jurnalul Science.
Citeste si: Ce s-ar fi intamplat cu dinozaurii daca nu ar fi pierit in urma impactului unui asteroid cu Pamantul
Desi eruptiile din Capcanele Deccan, cum e cunoscuta regiunea de teren vulcanic din India, au fost imense - sute de mii de m cubi de roci topite timp de mii de ani, nu acestea au cauzat disparitia.
Potrivit noii cercetari a lui Wilson si colegilor sai din SUA si Europa, exista o diferenta intre efectul eruptiilor si perioada in care au avut loc cu posibilele efecte globale. Pentru analiza, cercetatorii au forat pe fundul oceanului Atlantic pentru sedimente.
“Sedimentele oceanice adanci sunt pline de organisme marine microscopice numite Foraminifera,” a declarat Wilson.
“Gasesti cam o mie de organisme intr-o lingurita de sediment. Si le putem folosi cochiliile pentru a ne da seama ce compozitie chimica si temperatura avea oceanul, asa ca putem studia in detaliu schimbarile de mediu ce au avut loc inainte de evenimentul de extinctie,” a continuat el.
Citeste si: 10 semne ca Terra trece prin "a 6-a extinctie"
“Si ceea ce am descoperit e ca singurul mod prin care simularile noastre se potrivesc cu schimbarile de temperatura pe care le-am observat e ca emisiile vulcanice au avut loc cu mai multe sute de mii de ani inainte de evenimentul de impact.”
“Am descoperit ca impactul a fost contemporan cu extinctia,” sustine Wilson. O alta investigatie a gasit un crater cu diametrul de 200 de km in Golful Mexic, ce sugereaza ca e locul in care a cazut asteroidul.
Citeste si: Ce a ucis, de fapt, dinozaurii? Cercetatorii au o noua teorie
Atunci cand a lovit Pamantul, asteroidul ar fi generat tsunamiuri si incendii masive, plus aruncarea a miliarde de tone de substante in toate directiile.
Recent, cercetatorii au descoperit si ca asteoridul era bogat in sulf. Atunci cand materialul s-ar fi evaporat in atmosfera, ar fi dus la o racire rapida a climei, ceea ce ar fi ingreunat supravietuirea a numeroase specii.
Citeste si: Reptila imensa zburatoare cu colti de vampir. Cum arata unul dintre cei mai fiorosi pradatori de pe Pamant
Asa cum o demonstreaza fosilele gasite de-a lungul timpului, dinozaurii (in afara de pasari) nu au putut face fata noilor factori de mediu si au disparut. Ca urmare, mamiferele s-au dezvoltat mai rapid si au ajuns sa domine planeta azi.
- Te-ar putea interesa si:
- Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt virale: „E inconștient!”
- Ce a găsit un bărbat când se pregătea să-și spele rufele: „Era în haine, am rămas traumatizat”
- Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale